Читај ми!

Kako Radio Beograd obeležava Svetski dan radija

Danas se obeležava Svetski dan radija pod sloganom "Novi svet – novi radio". Ovaj praznik najstarijeg elektronskog medija ustanovljen pre deset godina kao sećanje na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan program Radija Ujedinjenih nacija. Svetski dan radija obeležava i naš Radio Beograd iz kojeg poručuju da su tehnologija i mobilnost radija unapređeni i usklađeni sa savremenim tokovima.

Direktorka Tehnike Radio Beograda Zorana Bojičić je za RTS rekla da je radio kao medij veoma aktuelan i danas, iako je "smrt radija" najavljivana više puta – kada su nastali televizija i internet.

"Radio je prihvatio internet kao novu mladost. Ono što je danas radio je upravo bitno, zato što je po meri savremenog čoveka u pokretu i upravo je radio tu – u kolima, na mobilnom telefonu, na radnom mestu, u frizerskim salonima, u fabrikama, da zabavi, da informiše", navela je Zorana Bojičić tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Govoreći o digitalizaciji Radio Beograda, Bojičićeva je rekla da su inovacije jedna od tema kojom se obeležava Svetski dan radija i da Radio Beograd prati svetske trendove.

"Važno je da naši slušaoci i gledaoci znaju da je Radio Beograd pri kraju digitalizacije apsolutno svih tehnoloških prostora i to je upravo dovoljno da ubrzamo način proizvodnje, da budemo u samim montažama, u prikupljanju vesti, u snimanju muzike brzi i efikasni", istakla je Zorana Bojičić.

Dodala je da je digitalizacija zvučnog arhiva Radio Beograda započeta i da će to biti dug proces, kao i da je digitalizacija omogućila novi sadržaj za internet platforme i da slušaoci ponovo mogu da slušaju kultne emisije Radio Beograda.

"FM mreža je delimično obnovljena posle bombardovanja" 

Zorana Bojičić je istakla da će se prijem Radio Beograda ove godine popraviti i da FM mreža nije u najboljem stanju.

"Ona je samo delimično obnovljena posle bombardovanja Srbije i u dobrom delu je veoma loša, tako da slušaoci u središnjem delu Srbije, u južnom delu Srbije, dobrim delom i na nekim značajnim delovima auto-puteva nema signala nacionalnog radija", kazala je Bojičićeva.

Istakla je da se u drugom delu godine očekuje podizanje pet emisionih lokacija koje će pokriti područja gde je signal Radio Beograda ili slab ili sa brojnim problemima.

Kada je reč o digitalnom emitovanju radija, Zorana Bojičić je rekla da je DAB standard koji je usvojen u Evropi i svetu i da je većina evropskih zemalja dobar deo teritorije pokrila digitalnim signalom, a da je jedino Norveška isključila FM mrežu.

"Srbija je na tom putu. Emisiona tehnika i veze je već postavila pet emisionih lokacija kojim je pokrila dobar deo auto-puteva. Nisu još pokrili južne krakove, ali i to je u projektu koji je dobio podršku države, tako da očekujemo da će uskoro biti pokriveni digitalnim signalom svi koridori koji se prave kroz Srbiju", rekla je Bojičićeva.

To će, kako je rekla, omogućiti svima da slušaju kvalitetan signal Radio Beograda.

U pilot-programu svi programi Radio Beograda emituju se  preko DAB mreže 

Zorana Bojičić je istakla da se u okviru pilot programa, koji je već počeo, putem DAB mreže već emituju svi programi Radio Beograda, ali da program emituju i druge stanice koje imaju nacionalnu frekvenciju.

"Mi nećemo skoro gasiti FM mrežu, upravo radimo na njenom podizanju i na apsolutnoj pokrivenosti 99 odsto teritorije Srbije, tako da će FM mreža još dugo ostati u Srbiji. Onaj ko kupi novi auto i uz njega dobije DAB prijemnik, on će imati prilike da sluša i DAB, ali će moći da sluša i FM", kazala je Zorana Bojičić.

Kako je navela, za Radio Beograd je bitno da proizvode kvalitetan radio-signal i zvuk, ali da to za mlade slušaoce nije dovoljno i da je radio stupanjem na internet platforme i društvene mreže rešio da zvuku doda i video-zapise.

Zorana Bojičić je istakla da su reporteri Radio Beograda, zahvaljujući modernoj opremi, u mogućnosti da se uključe sa bilo koje lokacije i da ne zavise od žičnih linija, kao i da se reportažna kola našeg radija nalaze na svim festivalima širom Srbije.

"Ono što je sada novo jeste da ćemo imati i video sa tih događaja na društvenim mrežama, na RTS Planeti, na Jutjubu, tako da sa novim reportažnim kolima dobijamo mobilnost. Studiji su već pokriveni kamerama, tako da, eto nas, i zvukom i slikom svuda gde je dobra muzika", naglasila je Zorana Bojičić.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво