Читај ми!

Goran Suša pisao "Los Anđeles tajmsu" zbog stradanja njegove porodice u Jasenovcu

Povodom recenzije filma "Dara iz Jasenovca" objavljene u "Los Anđeles tajmsu", koja negira da su Srbi bili žrtve ustaških zločina, Kraljevčanin Goran Suša poslao je uredništvu tog časopisa originalni dokument sa zvaničnog sajta logora Jasenovac iz 2009. godine. Na tom spisku je i 297 članova njegove familije iz Like, koji nisu preživeli Jasenovac.

Goran kaže da nije mogao da ostane ravnodušan na još jedan pokušaj prekrajanja istorije, iako je svestan da njegov mejl uredništvu Los Anđeles tajmsa neće niša promeniti.

"Verovatno je to završilo na kompjuteru u smeću, ali ja jednostavno kao čovek sam osetio da zarad svojih predaka moram to da uradim", priča Goran Suša.

Goran je unuk Danila i Sare Suše, koji su 1941. godine sa četiri sina prebegli iz Like u Srbiju da bi spasili živu glavu. Njihova svedočenja o stradanjima u Ličkom Gračacu dopunio je i originalnim dokumentima u knjizi koju je objavio sa svojim stricem pre šest godina.

"Istine radi ovaj spisak nije uperen protiv hrvatskog naroda i države Hrvatske, ali ako ne budemo govorili istinu, opet ćemo biti u nekom narednom periodu gubitnici. Na ovom spisku iz 2009. godine je 297 iz familije Suša iz sela Štikada, a iz nekih drugih mesta gde su Suše živele", navodi Goran.

Danas na zvaničnom sajtu Spomen područja Jasenovac su samo dva člana familije Suša, a na sajtu organizacije "Jasenovac Research Institute", na slovo "S", više nema nijedne jedine žrtve.

"Spiska više nema, dobijete samo eror (greška, prim. nov.), e sada da li su spiskovi pohranjeni, a pretpostavljam da jesu", smatra Goran Suša.

Dokazima o stradanju samo jedne porodice na području Like u ustaškim logorima, koje je poslao uredništvu Los Anđeles tajmsa, Goran ne veruje da će nešto postići, ali morao je, kaže, da reaguje zarad pravde i istine.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво