Читај ми!

"Dara iz Jasenovca" - teza o nacionalističkoj propagandi zasenila kvalitet filma

Teza o nacionalističkoj propagandi zasenila je kvalitet filma "Dara iz Jasenovca", navode gosti "Upitnika". Ocenjuju da Srbi moraju da se bore protiv loše percepcije na Zapadu i da se film drugačije tretira samo zato što je srpski.

Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) navodi za RTS da nakon propagande koja se dogodila ne očekuje da bi film "Dara iz Jasenovca" mogao da uđe u uži krug za Oskara.

"Naša očekivanja su zaista bila velika onog momenta kada je ozbiljna distributerska kuća otkupila film pošto se sa stranog govornog područja ne otkupljuju loši filmovi ukoliko ne mogu da postignu uspeh. Međutim, kampanja koja se u međuvremenu dogodila u poslovično politički korektnim krugovima koji treba da glasaju za Oskara izazvala je nekakvo loše osećanje da bi mogli da glasaju za nešto što je njima politički nekorektno", objašnjava Trivanova.

Ističe da je teza o nacionalističkoj propagandi zasenila kvalitet filma.

"Imali smo kritiku u kojoj se ne kaže ništa loše o filmu, ali se kaže loše o namerama - da je reč o srpskoj nacionalističkoj propagandi  kojom se pokušavaju opravdati događaji iz 90-ih, da bi kritičar Los Anđeles Tajmsa otišao dalje i potpuno negirao događaje iz Jasenovca, rekavši da su Srbi veštački pokušali da se umetnu u temu Holokausta u kome oni nisu bili žrtve. Tako da oni koji danas glasaju za Oskara zapravo su u dilemi da li je reč o srpskoj propagandi. Znači neće ocenjivati samo film već će ocenjivati politički kontekst, pozadinu tog filma, događaj koji se po njima nije zbio", navodi Trivanova.

Ističe da film "Dara iz Jasenovca" nema političku stranu i da sadrži proverene istorijske činjenice.

"Mi smo probali da odbranimo film 'Dara iz Jasenovca' i on je u ovom trenutku najveća žrtva. On je trebao da bude ocenjen umetničkim kriterijumima i umetničkim kvalitetom koji njemu ne nedostaje. Međutim u regionu je on postao tema velikosrpskog nacionalizma, a u svetu postao je tema - opovrgavanja žrtvovanja Srba u Drugom srpskom ratu", navodi gošća Upitnika.

"Ne može se povezivati film sa događajima iz 90-ih"

Predrag Marković, istoričar je gostujući u Upitniku ocenio da film "Dara iz Jasenovca" pokazuje suočavanje dečje nevinosti sa stravičnim zločinima.

"U Hrvatskoj postoji snažna antifašistička tradicija. Oni relativizuju, prećutkuju događaje koji su se dogodili", ističe Marković.

Ističe da se film ni na koji način ne može povezivati sa događajima iz 90-ih.

"Kada su nas optužili za propagandu 90-ih, to je neverovatno podla optužba, to je kao kad biste rekli da svaki film o Aušvicu treba da se osvrne na zločine Izraela u Palestini", ocenjuje Marković.

Navodi da svi istoričari Holokausta znaju činjenice o Jasenovcu, ali da u svetu i regionu srpske suze nemaju pravo kao druge.

Navodi da je savetnik na filmu "Dara iz Jasenovca" najveći stručnjak za Holokaust - Majkl Berenbaum.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије