Читај ми!

Portret Čedomilja Mijatovića u vlasništvu Srbije – kakva se priča krije iza ovog vrednog dela

Srbija je postala bogatija za umetnički portret Čedomilja Mijatovića, jednog od prvih 16 akademika Srpske kraljevske akademije i njenog drugog predsednika, kao i utemeljivača Narodne banke Srbije, objavila je Ambasada Srbije u Londonu.

Kao srpski ministar finansija u šest mandata, višestruki ministar inostranih dela, i dugogodišnji poslanik Kraljevine Srbije u Londonu, Mijatović je ostavio neizbrisiv pečat i na britansko-srpske odnose, saopštilo je Ministarstvo spoljnih polsova Srbije.

Bio je potpisnik i trgovinskog sporazuma sa SAD iz 1881. koji se označava kao uspostavljanje diplomatskih odnosa dveju država.

"Kao deo šire brige za srpsko istorijsko nasleđe, što je jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova i srpske diplomatske mreže širom sveta, smatrala sam da bi bilo od istorijske važnosti da se slika otkupi, postane vlasništvo Srbije i zadrži izložena u prostorijama Ambasade", izjavila je ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović.

Ona je dodala da se za pomoć obratila uglednom britanskom advokatu srpskog porekla Petru Orliću, koji je portret otkupio i donirao Ambasadi Srbije u Londonu, na čemu mu je iskreno zahvalna.

Portret je više decenija bio u posedu Majkla Tavenora, starešine katedrale u Herfordu.

Sliku je dobio od kćerke Čedomilja Mijatovića Milice Prajor. Ona je bila kći druge Mijatovićeve žene Ejde Prajor. Živela je skromno u predgrađu Londona, a sveštenik mesne anglikanske crkve u Ilingu Tavenor joj je pomagao.

Zauzvrat mu je poklonila portret svog oca iz 1912. koji je on dao na restauraciju. Nakon što se penzionisao odlučio je da portret proda, a želja mu je bila da slika završi u Srbiji.

Portret je gotovo u prirodnoj veličini i rad je indijskog umetnika Džehangira Ardešira Lalkake (Jehangir Ardeshir Lalkaka, 1884–1967), veoma popularnog u indijskim aristokratskim krugovima. Njegov portret kralja Džordža Petog iz 1929. i danas se nalazi u Bakingemskoj palati.

Urna sa pepelom Čedomilja Mijatovića, koji je umro 1932, završila je u Ambasadi Kraljevine Jugoslavije u Londonu tokom Drugog svetskog rata, ali je zatim izgubljena.

I veoma vredan Mijatovićev arhiv izgoreo je u požaru u Londonu pred Prvi svetski rat. Tako je ova slika jedna od retkih sačuvanih svedočanstava iz njegovog života.

Bista Čedomilja Mijatovića postavljena je u Narodnoj banci Srbije, ispred svečane sale guvernera, a u samoj sali nalazi se uramljen zakon o osnivanju Narodne banke s Mijatovićevim potpisom.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво