Читај ми!

Arhiv Srbije postao Državni, prvi put zakonski regulisana arhivska građa

Arhiv Srbije promenio je naziv u Državni arhiv Srbije. Odluku je donela Vlada Srbije, a na osnovu Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, kojim se prvi put reguliše arhivska građa i rad arhivske službe.

Arhiv je osnovan 1898. godine kao Državna arhiva Kraljevine Srbije. Tek od 2006, Arhiv Srbije postaje centralni državni arhiv, jer je do tada tu funkciju imao Arhiv Jugoslavije.

I dok je u Nemačkoj, Rusiji, Češkoj, Sloveniji, kao i u većini zemalja u nazivu arhiva - državni - arhivi u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Mađarskoj, imaju prefiks ''nacionalni''. Nema suštinske razlike.

"Najznačajnija građa koju Arhiv Srbije čuva je građa nastala u periodu obnove srpske države početkom 19. veka u vreme prve vladavine kneza Miloša. Kada je reč o pojedinačnim dokumentima, svakako je najznačajnija Dečanska povelja iz 1330. koju je Stefan Dečanski darovao pri osnivanju manastira Dečani," kaže viši arhivist u Državnom arhivu Srbije Aleksandar Marković.

Iako o dragocenom arhivu sada vodi računa i poseban zakon, Arhiv Srbije i danas muči muku kao i u vreme kada je osnovan, a to je nedostatak stručnjaka i prostora za smeštaj arhivske građe.

"Ne verujem da zakon može nešto tu da kaže. On je predvideo obaveze. E sad, nije naložio da se grade nove zgrade," objašnjava Marković.

Dok čeka rešavanje tih pitanja, Arhiv Srbije ima drugog posla. Uz podršku Ministarstva kulture izradio je jedinstven informacioni sistem za sve arhive u Srbiji, koji omogućava pretraživanje u celoj zemlji. Uz sve to redovno prima i novu građu od institucija i pojedinaca.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се