Читај ми!

Obeležen Dan Novog Sada

Novi Sad obeležava Dan grada, kada je pre 273 godine proglašen Slobodnim kraljevskim gradom u okviru Habzburške monarhije. Carskim potpisom na Povelji, Novi Sad se statusom Grada izjednačio sa ostalim urbganim sredinama carevine. Novosađani su dobili grb, pravo na samoupravu, sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast i samostalno ubiranje poreza.

Marija Terezija u povelji Novom Sadu dodeljuje današnje ime, a sloboda je novosađane koštala 80 hiljada forinti, što je prema nekim hroničarima vrednost od tri miliona današnjih evra. Zbog pandemije, rođendan je ove godine proslavljen skromnije.

"Novi Sad je grad od ljudi, od ljudi koji su kroz vekove negovali jednakost i dobre komšijske odnose. Oblikovali ga u duhu slobodarskih tradicija i sabirali se kada je bilo najteže i bili hrabri da pobede strah, pa čak i strah od nevidljvog neprijatelja", rekao je na svečanosti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Upravo zbog zasluga u borbi sa nevidljivim neprijateljem, najprestižnije gradsko priznanje Februarsku nagradu dobio je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i profesor Medicinskog fakulteta. 

"Cilj koji smo pred sebe postavili u ovoj epidemiji je ostvaren. Održali smo funkcionalnost zdravstvenog sistema. Naš zdravstveni sistem je izdržao i jednostavno smo došli u situaciju da sada već vidimo svetlo na kraju tunela.", istakao je Vladimir Petrović.

Doktor Petrović je zadržao golubicu, a novčanu nagradu poklonio je Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.

"Kao što Srbija i Republika Srpska imaju snažne i neraskidive veze, tako i Banja Luka i Novi Sad", rekao je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

Stanovuković je jedan od gradonačelnika gradova sa kojima Novi Sad ima specijalne veze ili je grad pobratim, koji su ove godine poslali rođendanske video čestitke.

I ove godine sve bebe rođene na današnji dan, dobiće poklon od Novog Sada - 200.000 dinara.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара