Читај ми!

Transparentnost: Srbija nazaduje na indeksu percepcije korupcije

Srbija nazaduje na svetskoj listi Indeksa percepcije korupcije, objavila je nevladina organizacija "Transparentnost Srbija", članica međunarodne organizacije Transparensi Internešnal koja objavljuje listu.

Srbija se, kako je saopšteno i ove godine smatra zemljom u kojoj je nivo korupcije visok jer, ističe se, ima 38 od idealnih 100 poena što je pet poena manje od globalne prosečne ocene, 43.

Sa tim skorom navodi se, Srbija drugu godinu zaredom zauzima mesto u donjoj polovini svetske liste - 94 od 180 zemalja.

Indeks percepcije korupcije je globalno rangiranje zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru, a Srbija ima jedan poen manje u odnosu na rezultat istraživanja za 2019. godinu, a ta ocena je, kako je navedeno, najlošija u poslednjih 8 godina.

Po oceni Transparentnosti, nazadovanje Srbije u istraživanjima o korupciji rezultat je dugogodišnjeg "odsustva političke volje" se antikorupcijski zakoni primene.

A kako je navodeno u saopštenju koje je pratilo predstavljanje istraživanja, to se naročito ogleda u "nezakonitom upravljanju najvrednijim javnim preduzećima i u otvorenom promovisanju direktnih sporazuma za dobijanje najvrednijih poslova sa državom, umesto da se izvođači radova biraju kroz nadmetanje".

Takođe, u izveštaju je navedeno da je EU uputila "jasan signal nezadovoljstva" zbog odsustva napretka u borbi protiv korupcije tako što u 2020. nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje.

Poredeći rezultate unutar bivše Jugoslavije, najbolje plasirana je Slovenija sa 60 od idealnih 100 poena, zatim Hrvatska sa 47 i Crna Gora sa 45 poena.

Lošije od Srbije su rangirane Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija sa 35 poena.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво