Читај ми!

Nesvakidašnji slučaj - Hranislav je odslužio kaznu jer je ranio provalnika, a sada provalnik traži odštetu

Šezdesetpetogodišnji Hranislav Dimitrijević iz okoline Kraljeva je već pet puta bio na optuženičkoj klupi i godinu dana je proveo u kućnom pritvoru zbog nanošenja teške telesne povrede hicem iz vatrenog oružja jednom od dvojice provalnika koji su usred noći pljačkali njegovu prodavnicu. I pored izdržane kazne slučaj nije okončan jer će Hranislav još jednom morati na sudu da dokaže da nije kriv ili će u suprotnom morati provalniku da isplati dva miliona dinara.

Prodavnica Hranislava Dimitrijevića je na samoj Ibarskoj magistrali. U Konarevu je, na vrlo prometnom mestu i česta je meta lopova. Iako je prošlo pet godina od kada je ranio jednog od provalnika, sećanja na taj nemio događaj su još uvek sveža.

Objašnjava da je ustao u gluvo doba noći iz kreveta jer je čuo alarm iz prodavnice. Na mestu pljačke zatekao je dvojicu provalnika. Jedan ga je fizički napao i oborio na zemlju dok je drugi bežao. Hitac iz neposredne blizine je ispalio u samoodbrani.

Napadača je pogodio u nogu, a nakon što mu je čak i ukazao pomoć pozvao je policiju i Hitnu službu.

"Policajci su došli za tri, četiri minuta, pitaju gde si pogođen, on kaže u kuk a nigde krvi nije bilo. On zavrće i ono rupica kao zrno pirinča. Došao je sanitet i odvezli su ga", seća se Hranislav.  

Usledilo je suđenje. Okrivljeni je bio Hranislav. Slučaj je dva puta stigao i do Apelacionog suda u Kragujevcu. Naravno oba puta je vraćen u Viši sud u Kraljevu. Na ponovljenom suđenju Hranislav je govorio samo istinu verujući da će pravda pobediti.

"Ja sam sve ispričao sudiji, ja sam od dobio od njih dosije da su imali 40 krivičnih prijava, a javni tužilac tražio tri godine zatvora za mene, ona to sve pobije i ostane samo moja kazna, godinu dana kućni pritvor bez elektronskog nadzora", kaže Hranislav.

Kontratužba Hranislava 

Hranislav je izdržao kaznu. Mislio je da će svemu doći kraj nakon toga, ali prevario se. Ovih dana stigla je nova tužba i zakazano je još jedno suđenje u Osnovnom sudu u Kraljevu.

Hranislava tuži sada 21-godišnji P. M. iz Kraljeva, za nanošenje teške telesne povrede i pretrpljeni bol i strah. Te noći, kada se dogodio incident bio je maloletnik. Imao je samo 16 godina, ali i dosije u policiji.

Za provalu u prodavnici izdržao je kaznu od par meseci pojačanog kućnog nadzora od strane roditelja. Sada traži odštetu od dva miliona dinara.

"Ja sam od stresova dobio šećer i imam ugrađena tri bajpasa. Ja sam angažovao advokata i napisao kontrtužbu, tražim i ja odštetu iz prodavnice i za moj pretrpljeni strah", kaže Hranislav.  

Hranislav nije jedini koji je bio na optuženičkoj klupi zbog toga što je branio sebe i svoju imovinu od kriminalaca. Javnosti je poznat i slučaj u naselju Vidikovac u Beogradu pre nekoliko godina kada je tek nakon višegodišnjeg suđenja oslobođen krivice 44-godišnji Beograđanin koji je u samoodbrani ubio provalnika.

Javnost osuđuje i ovaj slučaj. Sudu i policiji predata je i peticija sa više hiljadu potpisa žitelja Konareva, Progorelice i Mataruške Banje u kojoj se traži pravda za Hranislava.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво