Читај ми!

O malom Oliveru brine tim lekara, čeka se da primi terapiju

Oliver Pal Gajodi, jednogodišnji dečak iz Bajmoka kod Subotice, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, pre deset dana je primljen je u dečju bolnicu u Budimpešti, gde treba da primi skupoceni lek "zolgensma".

Podsetimo, za terapiju vrednu 2,3 miliona dolara građani Srbije su mesecima prikupljali novac, slali SMS poruke, organizovali humanitarne bazare i licitacije.

Na početku lečenja u klinici "Betešda", Oliver se navikava da diše samostalno. U dobrom je opštem stanju, raspoložen za igru sa majkom sa kojom je u glavnom gradu Mađarske.

Oliverova majka, Timea Gajodi, kaže da je Oliver stabilan, odvikaju ga od respiratora i nadaju se da će disati bez toga, a posle će dobiti gensku terapiju.

O malom Oliveru u Budimpešti se brine specijalizovani tim lekara.

"U našem timu su neurolozi, pulmolozi, stručnjaci za rehabilitaciju. Naš prioriteni zadatak je da Oliveru omogućimo da samostalno diše. Uključili smo i specijaliste za ishranu, jer u njegovoj bolesti prvenstveno stradaju mišići, pa dolazi do zaostajanja u rastu. Prešli smo na formulu ishrane koja ima viši energetski sadržaj i sačinjena je od posebnih belančevina. Na taj način želimo da stimulišemo još funkcionalne mišiće, kako bi jačali i razvili se", kaže Orbala Mikoš, šef tima lekara za SMA bolesti.

Oliverov otac, Jožef Pal bi za desetak dana trebalo da stigne u Budimpeštu, gde će nakon terapije u bolnici, oporavak njegovog sina trajati još tri meseca.

Timea Gajodi kaže da bi on trebalo početkom februara  da se pridruži, i da će biti svi zajedno.

Oliverova majka zadovoljna je posvećenim angažovanjem lekara i nada se da će u narednih nekoliko nedelja Oliver primiti dugo očekivanu gensku terapiju.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво