Čitaj mi!

Brnabić: Holokaust simbol sunovrata čovečanstva

Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva i njegove strahote se nikada ne smeju zaboraviti i ponovoiti, poručila je premijerka Ana Brnabić na naučnoj konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Ana Brnabić je, na konferenciji "Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije", istakla da se danas sećamo svih koji su stradali u Aušvicu, Dahauu, Jasenovcu, na Sajmištu i mnogim drugim logorima – mestima koja su postala simbol neopisive tragedije, strašnih, bezumnih zločina, koja izazivaju bol, patnju, užaš i jezu, i danas, skoro osam decenija kasnije.

Podsetila da je prošle godine, na ovaj dan, predstavljala Srbiju na ceremoniji obeležavanja 75 godina od oslobođenja Aušvica, a zajedno sa njom bili i ljudi iz Srbije koji su preživeli strahote ovog ili nekoh drugog logora.

"Zbog njih, zbog svih onih koji su stradali, zbog njihovih porodica, zbog nas, zbog svih budućih pokolenja, važno je da o ovome pričamo, jer se strahote Holokausta ne smeju zaboraviti i ne smeju ponoviti", podvukla je Brnabićeva.

Danas se, kaže, ponovo, kao i svake godine klanjamo senama velikog broja žrtava – Srba, Jevreja, Roma, antifašista, svih koji su na najsuroviji način, nevini stradali, jer je neko smatrao da imaju pogrešnu boju kože, ime ili prezime, veru ili način života, koji su za svoje dželate bili samo broj.

"Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva. Dužni smo da pamtimo, kako se nikada i nikome ne bi ponovilo", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila da Srbija odlučno odbacuje svaki oblik revizije istorije, relativizacije počinjenih zločina i svaki oblik neonacizma, neofašizma i mržnje prema pripadnicima drugih naroda i veroispovesti.

"Naša je dužnost, obaveza i odgovornost da se svaki put i svaki dan jasno i glasno borimo protiv svih vidova i relikta sličnih ideologija, danas i u svim narednim godinama", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da je ponosna što Srbija baštini i uvek je baštinila antifašitičku tradiciju.

Navela je da i današnja konferencija simbolizuje borbu pritiv zla, nasilja, nepravde i straha koje je fašizam izrodio.

"Želim da svi mi budemo glas onih kojih više nema i koji su svoj život položili za našu srećniju i bolju budućnost, za slobodu koju mi danas uživamo. Nikada ne smemo da dopustimo da tišina prevlada i nikada ne smemo zaboraviti", rekla je Brnabićeva.

Zahvalila se Milki i Novici Antiću, koji su organizovali konferenciju, na svemu što čine da se zlzočin nikad ne zaboravi i što zajednički neguju kulturu sećanja i poštovanja za sve žrtve zločina.

Konferencija je međunarodnog karaktera, a premijerka se uključila putem video-linka.

U sklopu konferencije, održava se i promocija knjige "Jasenovac milo selo moje", autora Milke Antić i Novice Antića, uz prikazivanje dokumentarnog filma "Jasenovac", autor Veljka Đurića Mišina, direktora Muzeja žrtava genocida Beograd.

Konferenciji i promociji knjige, kako je najavljeno, prisustvovaće i jedna od najstarijih živih Jasenovčanki i zatočenica ustaških logora u Jasenovcu i Staroj Gradiški, Smilja Kotur (93).

div id="adoceanrsvdcfhklggd">