Читај ми!

Kako izgleda profesor po meri učenika i sa kojim problemima se susreće

Profesorka Iva Subotić Krasojević, dobitnica nagrade "Najbolji edukatori Srbije" Udruženja "Živojin Mišić" kaže za RTS da se profesori u Srbiji suočavaju sa stalnim reformama koje se izvode, ali nikako da se izvedu do kraja.

Profesorka istorije umetnosti u školi za mašinstvo i umetničke zanate "Tehnoart" u Beogradu Iva Subotić Krasojević kaže da je danas, kao i uvek, najvažnije odnositi se prema deci kao prema zrelim oisobama i napraviti od njih ljude koji će kritički promišljati o svetu i u njemu se snalaziti sa znanjem koje im škola pruža.

"Profesor po meri učenika jeste onaj koji im dozvoljava da razvijaju svoju radoznalost i kreativnost, onaj ko neće strogo svojim autoritetom ulivati znanja, pa ispitivati koji sadržaj mogu da reprodukuju, već neko ko se prilagođava njihovim potrebama i potrebama savremenog sveta", objašnjava profesorka Subotić Krasojević.

Ističe da su izazovi sa kojima se profesori danas suočavaju veliki i mnogobrojni.

"Od stalnih reformi koje se izvode, ali nikako da se izvedu do kraja, do toga da su te reforme u samoj učionici zapravo nevidljive", ističe profesorka Subotić Krasojević.

Kaže da su one nastavnicima možda suviše apstraktne i nisu suštinske već formalne.

"Brze su promene i društva i tehnologije i učeničkih interesovanja, pa tu postoji jaz. Jako je važno razumeti đake i njihove trenutne potrebe i prilagoditi se sa puno entuzijazma i ljubavi", naglašava profesorka Subotić Krasojević.

Kaže da su se i za vreme pandemije koronavirusa najbolje snašli nastavnici koji su mogli da se prilagode.

"Promene i inovativnost jesu nešto što se individualno sprovodi i što polazi od nastavnika samog, njegove odgovornosti i spremnosti da radi svoj posao punom snagom", ističe profesorka Iva Subotić Krasojević.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво