Читај ми!

Ambasada Izraela: Reč Holokaust je uz nas svakog dana

U Izraelu je reč Holokaust nešto što je uz nas svakog dana u godini a ne samo danas kada se obeležava zvaničnim ceremonijama. Jasno je da je ovo za nas veoma važan dan, za mnoge je ovo dan žalosti, tugovanja zbog izgubljenih članova porodice i čitavih jevrejskih zajednica širom različitih zemalja, izjavila je zamenica ambasadora Izraela u Srbiji Majan Ben Tura.

Gostujući u Jutarnjem programu Njena Ekselencija Ben Tura rekla je da je u tom smislu to jedan veoma ličan dan ali u isto vreme dan kada treba da razmislimo o onome što se desilo jer smo tek posle nekog vremena shvatili razmere svega toga što se desilo.

"Ovo je takođe i dan kada treba da razmislimo o tome šta možemo da naučimo iz toga što se desilo i kako da krenemo dalje da to prevaziđemo. U Izraelu smo pre dve godine taj dan nazvali Danom holokausta i heroizma", kaže zamenica ambasadora Izraela u Srbiji.

Prema njenim rečima do toga je došlo posle više godina borbe sa ovim pitanjem u društvu i posle shvatanja da postoje i drugi aspekti tog događaja koje žele da osvetle. 

"Možda bi bilo zanimljivo ljudima da znaju da se način na kom se o holokaustu govorilo u društvenom kontekstu u Izraelu sada promenio. U početku je to bilo nešto čega su se mnogi preživeli stideli, nisu o tome razgovarali i ljudima je bilo teško da saznaju šta se zapravo desilo. Nije se formalno izučavalo u školama. Godinama su ljudi počeli da se otvaraju i da se drugačije bave ovom temom na neki otvoreniji način. Zato smatram da je ovo veoma važan dan, naročito dan koji nas podseća da se informišemo i da učimo iz prošlosti", ističe Njena Ekselencija Majan Ben Tura. 

Dodaje da se u Izraelu ovaj obeležava u aprilu u vreme ustanka u varšavskom getu. Kada nije vreme koronavirusa obeležava se zvaničnim ceremonijama, obeležava se minut ćutanja u pomenu žrtvama, čuju se sirene. 

Tog dana je u Izraelu sve zatvoreno, restorani, kafići, bioskopi. Oni koji ostaju kod kuće ne gledaju redovne televizijske programe jer su mediji posvećeni tom danu, u školama deca organizuju priredbe. Sve zvanične institucije obeležavaju ovaj dan. 

"Bila sam iznenađena da se u Srbiji ovaj dan takođe obeležava i to ne samo u Beogradu već i u Kragujevcu, Novom Sadu. Vidimo da je ljudima ovde to veoma važno i zato mogu samo da pohvalim Srbiju", naglašava Ben Tura. 

"Samo nebo je granica u saradnji Srbije i Izraela"

Njena Ekselencija poručuje da je osetila da postoji osećanje zajedničke patnje naroda Srbije i Izraela i drago joj je što može da kaže da to nije jedina tačka veze koja nas spaja. 

"Ne samo taj užas koji nas je zadesio u istoriji. Smatram da su sva vrata otvorena i da nam je samo nebo granica kada je reč o saradnji koju možemo ostvariti. Lično mogu da kažem da je najveće zadovoljstvo diplomate kada radi u prijateljski nastrojenoj zemlji gde su odnosi dobri", ističe zamenica ambasadora Izraela.

Prema njenim rečima postoji odlična saradnja dve zemlje bilo da je reč o pomaganju u lokalnim start-ap komapnijama, predavanjima, univerzitetima, sve više turista dolazi iz Izraela.

Tu je i kulturna aktivnost, bilo da je reč o filmovima, plesu, književnosti. 

"Ove godine obeležavamo 30 godina diplomatskih odnosa Izraela i Srbije i nadam se da ćemo moći da obeležimo na poseban način", naglašava zamenica ambasadora.

"Važno ovaj dan približiti mladim generacijama" 

U cilju zajedničkog sećanja, ambasada Izraela i Radio-televizija Srbije već pet godina sarađuju tako što se na današnji dan, na programu RTS emituju filmovi sa tematikom Holokausta. Večeras će biti prikazan film "Proleće 1941". 

"Važno je da se ovaj dan približi mladim generacijama. Mogu sebi da dozvolim da govorim u ime mlađe generacije. Uskoro više neće biti preživelih koji će moći da ispričaju svoju priču o holokaustu. Mislim da je poricanje holokausta globalna pojava i ne treba to olakako uzimati naročito kada znamo šta se desilo i koliko je to bilo mračno poglavlje u istoriji", kaže Ben Tura.

Dodaje da je imala sreću kao dete da jedan od preživelih poseti njenu školu i razgovara o holokaustu. 

Prema njenim rečima nije sigurna da će deca u budućnosti imati tu privilegiju. 

Na instragramu se prošle godne pojavila jedna priča o preživeloj ženi iz holokausta i ideja je bila da se ta priča približi mlađim generacijama.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи