Čitaj mi!

Susam iz Indije vraćen sa srpske granice

Granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije zbog prisustva etilen-oksida u količini većoj od dozvoljene, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu poljoprivrede.

Za predmetnu pošiljku doneto je rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja susama isporučiocu.

U Ministarstvu poljoprivrede napominju da Granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani, kao i u hrani za životinje.

Ističu da se, između ostalog, susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije redovno kontrolišu na prisustvo etilen-oksida.

Tako je inspecija tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije količine 17.800 kilograma.

Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen-oksida u ovlašćenu laboratoriju.

Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen-oksida u količini većoj od dozvoljene, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Hina prenosi da su Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen-oksid zbog čega je i sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda od susama.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">