Čitaj mi!

Inspekcija privremeno zatvorila vrtić "Zamak"

Prosvetna inspekcija Grada Beograda donela je rešenje o privremenoj zabrani rada predškolske ustanove "Zamak" na Voždovcu u kojoj je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da je okončan inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi, te da su inspektori konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

"Od sutra, zvanično ovaj vrtić ne radi. U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje, nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren", naveo je Gak.

U tom slučaju bi, prema njegovim rečima, to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Nakon završene vanredne kontrole u vrtiću "Zamak", prosvetna inspekcija Grada Beograda konstatovala je da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača s obzirom na broj upisane dece.

Kako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi, potom da nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite, a da zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno licencu za rad.

Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističe se u saopštenju resornog sekretarijata.

"Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Insistiraću da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni", zaključio je Gak.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">