Čitaj mi!

Srbi na KiM još popisuju štetu od poplava – ima i porodica koje posle bujica nemaju gde

Nedavne poplave na Kosovu i Metohiji oštetile su na stotine kuća i domaćinstava. U srpskim sredinama još se popisuje šteta, ali je krenulo popravljanje kuća. Ima i porodica koje posle poplave nemaju gde da žive.

Voda se povukla, ali tragovi neće tako brzo. Porodica Grbić u Gušterici pre poplave godinama je ulagala u kuću, mada nije njihova. Sada im se u vlažnu i hladnu kuću ne vraća.

"Imamo bebu od godinu dana, jednog sina od tri i jednog od 10 godina. Gde ćemo da se vratimo, u vlagu, da navučemo neku bolest. Snašli smo se nekako, ali šta da radimo. Svoju kuću nemamo", kaže Radojica Grbić.

Ističe da je kredit podigao kako bi je koliko-toliko opremio za normalan život, ali voda je sve uništila. "Trenutno smo ostali na ulici. Jedan čovek iz sela nas je pustio u svoju kuću da budemo privremeno tu do leta, videćemo", dodaje Grbić.

Grbići imaju plac, ali za gradnju kuće treba im pomoć. Nemaju stalni posao i kažu – žive od socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

Njihov dom je samo jedan od 250 koje je u jednoj noći poplavila voda. Uginule su i stoka i živina. Za preživele životinje Eparhija raško-prizrenska deli pšenicu i drugu hranu.

Svetlana Stević iz Humanitarne organizacija "Majka devet Jugovića" kaže da će se sa prijateljima iz Srbije i inostranstva potruditi da se ljudima kupe pločice za kuće, pokućstvo, bela tehnika, zamrzivači, frižideri.

U pomoć je već pritekla Vlada. Preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljena je oprema i u toku je isušivanje i čišćenje kuća. Ugroženima je obećana i finansijska pomoć.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">