Читај ми!

Hraniteljska porodica, sigurno utočište i u vreme epidemije

Od početka epidemije sa velikim izazovima susreću se i hraniteljske porodice kojih samo u Loznici i okolini ima više od devedeset. U njima trenutno boravi 151 dete, a nadležni, kažu, da i pored otežanih uslova rada nije bilo čekanja na smeštaj kod hranitelja.

Porodica Sekulić hraniteljstvom se bavi već dve godine kada je u njihov dom došao jednoipogodišnji dečak sa zdravstvenim poteškoćama. Od početka epidemije imali su brojne izazove, ali su ih uspešno prevazilazili.

"Problema je najviše bilo kada je reč o zdravstvenoj kontroli dece koja su zbog korone odlagana, u saradnji sa savetnicima koji su nam dostupni dvadesetčetiri sata nalazili smo rešenja, vodili smo decu privatno, u privatne ordinacije, jer je naša obaveza i moralna dužnost da zaštitimo i da gledamo interese koji su najbolji za dete," kaže hraniteljica Sandra Sekulić.

U proteklom periodi među decom na hraniteljstvu u lozničkim porodicama nije bilo kovid pozitivnih, a tome je, kažu, doprinela velika odgovornost hranitelja.

"Situacija sa kovidom je uticala na naš rad, morali smo da smanjimo kontakt sa okolinom, ali sa druge strane nas je približila, porodica je bila više na okupu i usredsredili smo se na jedni na druge, vodili smo naravno računa o higijeni tu nam je pomagao i Centar za porodični smeštaj. Uvek su bili tu u svako doba da ih nazovemo za neko mišljenje ili pomoć tu su", objašnjava hraniteljica Zora Janković.

Hranitelji, ali i deca, najveću podršku dobijaju od savetnika u Centru za porodični smeštaj i usvojenje. Već skoro godinu dana njihova komunikacija se odvija preko internet platformi, a na teren odlaze samo po potrebi.

"Od početka pandemije imali smo četrnaest smeštaja gde su se poštovali planovi kontakata, gde se poštovala i ona procedura oko testiranja, znači samih hranitelja, odnosno dece pre smeštaja. Tako da tu nije bilo problema, imali smo dobru saradnju, i sa zdrvastvenim ustnovovama, i sa domovima ili centrima za socijalni rad, zavisi odakle je dete dolazio.  Nijedno dete nije čekalo i u ovom periodu imali smo jedno usvojenje, i jedan povratak deteta u biološku porodicu", navodi savetnik u Centru za socijalni smeštaj u Loznici Snežana Ivanović.

Hraniteljstvo je često više od posla, i nema tog novca, kažu, koji može da plati ljubav i privrženost koja se razvije između mališana i njih. Zbog toga i ne čudi podatak da veliki broj dece u porodicama ostaje i nakon zakonom predviđenog roka.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво