Čitaj mi!

Međa – opustelo banatsko selo, sveštenik osam godina nikog nije venčao

Po popisu stanovništava, u Vojvodini je od 2002. do 2011. godine broj žitelja smanjen za 100.000. Iz godine u godinu sve je manje žitelja sela. Šorovi i sokaci su opusteli, a u školama je sve manje učenika. Jedan o primera izumiranja sela jeste i pogranično mesto Međa koje se nalazi u opštini Žitište.

Samo pre dve decenije u Međi u Banatu živelo je više od 1.000 stanovnika, a danas ih je upola manje. Mladi koji odluče da ostanu na porodičnim imanjima žive isključivo od poljoprivrede.

"Ja radim oko 70 hektara zemlje i imam stočni fond od 50 grla, imam hektar jabuka i hektar šljiva, tako da mislim da nisam pogrešio što sam ostao u selu, mislim da bi mlađi trebalo što više da ostaju", kaže meštanin Dalibor Bošković.

Rajko Vujović je predsednik saveta Mesne zajednice. Ovaj dvadesetosmogodišnji mladić obrađuje oko 50 hektara zemlje i ima farmu od stotinu ovaca.

"Pomoć države smo dobili preko konkursa za mlade poljoprivrednike i iskoristili smo to u više navrata i u tom periodu nam je država pomogla", ističe Vujović.

Škola radi, venčanja nema osam godina 

U Međi radi i Osnovna škola, a iz godine u godinu broji sve manje učenika.

"Pre desetak godina imali smo 80 učenika. Danas nastavu pohađa 54 učenika u sedam odeljenja i imamo jedno kombinovano odeljenje", objašnjava direktorka Osnovne škole "Đura Jakšić" Biljana Stanković.

Sveštenici su najbolji hroničari sela u kojem žive.

"Dvadesetak sahrana, rodi se troje-četvero, venčanja nema uopšte sedam-osam godina", navodi sveštenik Jovica Čavić.

U lokalnoj samoupravi poslednjih godina čine ogromne napore da zadrže mlade.

"Najvažnija mera je stimulacija u poljoprivredi, stimulisati kako ratarsku tako i stočarsku proizvodnju. Imaće prilike da se angažuju i kroz voćarsku proizvodnju. Opština će u naredne tri godine da uveća kapacitete proizvodnje i prerade voća", kaže predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević.

U Međi kao i u drugim selima širom Vojvodine, solidna kuća sa baštom i ekonomskim dvorištem može da se kupi za 5.000 evra. Nažalost, nema zainteresovanih koji bi tu živeli.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">