Читај ми!

Heroina iz senke – Miroslava Noćajac više i ne broji siromašne kojima je dostavila hranu i odeću

Među brojnim herojima koji iz senke pomažu ljudima u nevolji, izdvaja se dvadesetosmogodišnja Miroslava Noćajac iz Nikinaca, koja ugroženim porodicama nesebično deli kuvanu hranu. Miroslava nije zaposlena, ali njen radni dan nekada traje i 20 sati.

Mlada žena velikog srca, Miroslava Noćajac iz Nikinaca, svakodnevno provodi sate u kuhinji, kuvajući obroke sa svoju porodicu i brojne siromašne u kraju. 

Na zahtevan korak, odlučila se pre dve godine jer je kaže, u detinjstvu bila više gladna nego sita. Adrese starih, nepokretnih i siromašnih kojima dostavlja hranu više i ne broji. Mnogo joj znače i informacije sa društvenih mreža.

"Najviše mi doniraju ljudi poznanici, prijatelji. Imam i svoje domaćinstvo, stoku i tu uvek može da se nađe malo mesa, povrća, voća i uvek bude bar desetak porcija da se skuva. Kad kuvam svojoj porodici kuvam i za druge i nimalo mi nije teško, šta više čini me srećnom", kaže Miroslava.

Osim hrane, prikuplja i garderobu za siromašne. Nije joj teško da im, po kiši i snegu, vozeći bicikl, sve to dostavi na kućnu adresu.

"Stavim bicikl na voz, idem za Rumu, nosim donaciju. Pređem mnogo kilometara, ne znam ni sama, tu budu na stotine kilometara, da obiđem sve porodice, da svima pomognem", objašnjava ova mlada žena.

Porodica Gavrilović sa sedmoro dece iz Vrdnika, jedna je od brojnih koje često posećuje. Žive u teškim uslovima, spavaju u jednoj sobi i svaka pomoć im mnogo znači jer žive od očeve male plate i dečjeg dodatka.

Goran Gavrilović iz Vrdnika kaže da im je Mroslava u životu mnogo značila i pomogla. 

"Ima razumevanja za sve, pre će drugome pomoći nego sebi, s obzirom da se bori, pomaže ljudima. Znate i sami kako je kad imate četiri osnovca i dva srednjoškolca, pogotovo kad idu u Rumu u školu", ističe Gavrilović.

Miroslava s ljubavlju stiže svuda. Ima dva sina Luku i Lazara koji joj pomažu. Nedavno su za Novu godinu, uz pomoć donatora, spakovali hiljadu paketića.

"Pomažem joj da stavi sve na bicikl i i da odnese. Ja sam ponosan na moju mamu", kaže sin Lazar.

Sve ovo, Miroslava radi bez nadoknade. Kada plata muža koji je podržava nije dovoljna za život , ona za novac čisti kuće i stanove. Želja joj je, kaže, da život posveti humanitarnom radu i da niko nikada ne bude gladan.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво