Читај ми!

"Miloš 4x4" položio testove u Kuvajtskoj pustinji i Sibiru - kako se pokazao u Srbiji

Pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije zvanično je predato deset oklopnih borbenih vozila "Miloš 4x4". Reč je o savremenim borbeno oklopnim vozilima, koja su proizvod domaće pameti i domaće industrije.

Prateći svetske trendove pešadije naša vojno namenska industrija razila je domaću verziju pešadijsko izviđačkog vozila koje je u rangu poznatog američkog "hamera".

Testovi su bili u surovim uslovima i naoružanja ali i voznih sposobnosti. Tako je "miloš" bio i u Kuvajtskoj pustinji, ali i u Sibirskim uslovima i izdržao sve provere. Posebno se ističe potiv-oklopna zaštita.

Vojska je veoma zadovoljna jer je dobila univerzalno vozilo.

"Vozilo je namenjeno za izviđanje, protivterorističku, protivgerilsku borbu, kontrolu teritorije i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije", navodi major Aleksandar Milovanović iz 72. brigada za specijalne operacije.

U vozilo je ugrađen dizel motor Cummins ISB 300 konjskih snaga, u prednjem delu vozila, što mu daje karakterističan izgled. Motor ima automatski menjač "Alison" 3500 SP i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu maksimalnu brzinu kretanja preko 110 kilometara na čas. Oklopno telo je izrađeno od pancirnih i čeličniih limova.

"Pripadnici bataljona imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse novog borbenog vozila i da se uvere u njegovu vatrenu moć, visok nivo balističke zaštite i izuzetne maneverske sposobnosti u svim zemljišnim i vremenskim uslovima", objašnjava major Milovanović.

"Miloš" može biti opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme: daljinski upravljanom borbenom stanicom sposobnom za dejstvo danju i noću naoružanu sa mitraljezom kalibra 12.7 milimetara, bacačima granata, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od 5 do 8.5 kilometara, raketnim sistemima PVO, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica montiranim na teleskopskim stubovima različitih visina.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво