Читај ми!

Inspektori iz Prištine u pratnji policije upali u DZ u Štrpcu, tražili vakcine

Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja, u pratnji pripadnika policije, upala je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, tražeći vakcine protiv kovida-19, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Izvršen je pretres na Odeljenju za vakcinacije, u kovid ambulanti i na Odeljenju hirurgije, što je uznemirilo radnike Doma zdravlja.

Inspektori su sačinili zapisnik, u kome stoji da nisu pronašli vakcine, a direktor Doma zdravlja upozoren je da je posedovanje "nelegalno nabavljenih vakcina" krivično delo.

Ne postoji administrativni ili politički izgovor kojim se može pravdati antihumano ponašanje Prištine, posebno ako se uzme u obzir da ovo nije prvi pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Republika Srbija su tokom čitave epidemije preduzimali nediskriminatorske mere s ciljem zaštite zdravlja i života ljudi, ne praveći nikakve razlike po nacionalnoj ili verskoj osnovi, i to je jedini ispravan i civilizovan način u suočavanju sa zajedničkom pretnjom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će svim raspoloživim kanalima obavestiti nadležne međunarodne instance o anticivilizacijskom postupanju Prištine, jer politički interesi i razlozi ne mogu i ne smeju biti prepreka ostvarivanju osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Republika Srbija sprovodi masovnu vakcinaciju protiv kovida-19, i pravo na vakcinu već ostvaruju i naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji.

Petković: U Prištini prave lomače za vakcine iz centralne Srbije 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je o upadu policije u Dom zdravlja u Štrpcu obavešten i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Ceo svet zahvaljuje lekarima koji su pravi heroji i koji su podneli velike žrtve u borbi protiv virusa, a samo se u Prištini srpski lekari napadaju i kinje zbog toga što rade svoj posao", naglasio je Petković.

Prema Petkovićevim rečima, za državu Srbiju, odnosno Vladu Srbije i Kancelariju za KiM, borba za život ljudi je najvažnija i prioritet je da se sprovodi vakcinacija svih koji žele da se vakcinišu, uključujući i građane na KiM.

Petković je primetio i da se premetačina dogodila na dan Svetog Jovana, slave koju obeležava veliki broj porodica u Sirinićkoj župi, ocenjujući da je Priština pokušala i na taj način da zastraši stanovništvo na KiM.

"U Prištini prave lomače za vakcine iz Centralne Srbije zato što nemaju svoje. Pošto ih nemaju, onda pretnjama lekarima pokušavaju da zataškaju svoju nesposobnost. Mi ćemo se boriti za naš narod i činimo sve da zaštitimo živote ljudi", poručio je Petar Petković.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво