Читај ми!

Širom Srbije plivalo se za časni krst, najhrabrije ni led nije omeo

Na današnji praznik, Bogojavljenje, tradicionalno se u rekama i jezerima pliva za časni krst, ove godine uz poštovanje protivepidemijskih mera. U nekim krajevima su organizatori, crkvene opštine i turističke organizacije, po preporuci lokalnih kriznih štabova, odustali od ovog običaja.

Na Ćelijskom jezeru, Brusjani su morali da angažuju ronioce da razbiju led kako bi se oni najodvažniji nadmetali za časni krst. Nije bilo odustajanja, naprotiv, pridružili su im se i Kruševljani. Niska temperatura, mraz i sneg. Tridesetak momaka i dve devojke. Do cilja je prvi stigao Miloš Dejanović.

"Dugo godina pokušavam da osvojim i evo konačno mi se ostvario san. Tako da želim svakom se okuša i proba to da uzme", kaže Miloš Dejanović iz Kruševca.

Na jezeru u Šumaricama veliko interesovanje. Od 100 prijavljenih 33 su plivala. Među njima najmlađa 12-godišnja Saška Ivković i pobednik 15-godišnji učenik iz Kragujevca Filip Milivojević.

"Nije bilo teško, kad se spremiš ostalo je lako. Više treba da se spremiš psihički nego fizički, jer lako je plivati, a teško je ući u ovu vodu", ističe Filip Milivojević, osvajač bogojavljenskog krsta.

"Velika mi je čast što sam plivala. Ove godine nisam osvojila, ali sledeće možda hoću", dodaje Saša Ivković, dvanaestogodišnja takmičarka iz Kragujevca.

Petu godinu zaredom plivalo se za časni krst na 1.200 metara nadmorske visine, na Vlasinskom jezeru. Kroz led među pedesetak učesnika iz Pčinjskog okruga do simbola vere prva je stigla Jovana Janković, šesnaestogodišnjakinja iz Surdulice.

"Pre svega sam ponosna na sebe i na moje roditelje. I mislim da je bio fer-plej što su me pustili da pobedim", naglašava Jovana Janković.

Po preporuci Zlatiborci su odustali od zvanične organizacije, ali se ipak samoinicijativno plivalo na Rzavu, na Vodicama. Deset stepeni ispod nule, dvadesetak plivača i simbolična 33 metra do časnog krsta.

"Iskustvo je odlično. Mislio sam da će biti mnogo hladno, ali Bog je dao snage da nismo ni osetili", navodi Veljko Simić iz Užica.

"Mi smo se samo organizovali da im tu malo pripremimo, da kažem ovo plivalište i malo posluženje za njih, neki topao napitak i malo ovde da se posluže ljudi. Verujte skoro iz cele Srbije ima koji su došli", kaže Željko Marjanović, član saveta MZ Dobroselica.

U mestima gde nije bilo tradicionalnog plivanja iz bezbednosnih razloga po preporuci kriznih štabova, Bogojavljenje je obeleženo liturgijama i sečenjem slavskog kolača.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво