Čitaj mi!

Vanredna situacija na teritoriji pet gradova i 18 opština

Republički štab za vanredne situacije na vanrednoj sednici analizirao je aktivnosti i mere koje su preduzete na sanaciji posledica nepogoda koje su zadesile određene delove Srbije usled snežnih padavina i porasta vodotokova na rekama.

Republički štab je naložio štabovima za vanredne situacije lokalnih samuoprava, ali i svim subjektima koji su od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, da nastave da prate stanje na terenu i preventivno deluju u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara, saopštio je MUP.

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije i pripadnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju na snazi vanredna situacija na teritoriji 23 lokalne samouprave – pet gradova i 18 opština.

Iznoseći rezultate rada Sektora za vanredne situacije, Čaušić je precizirao da su vatrogasci bili angažovani na 141 vanrednom događaju, od čega se 108 odnosilo na crpljenje vode.

"Izvršena je evakauacija 93 osobe iz objekata koji su poplavljeni nakon izlivanja bujičnih vodotokova", naveo je Čaušić i dodao da je na intervencijama bilo angažovano više od 350 vatrogasaca-spasilaca, 174 vatrogasna vozila, 15 spasilačkih čamaca i 113 vatrogasnih pumpi.

"Padavine su izazvale probleme u snadbevanju potrošača električnom energijom, zbog čega je Sektor za vanredne situacije, na zahtev opštinskih štabova, ustupio na korišćenje 41 agregat za pomoć stanovništvu koje je ostalo bez struje u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi", rekao je Čaušić.

Sednicom je predsedavao komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Sednici su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i drugi predstavnici Vlade Republike Srbije koji učestvuju u radu Republičkog štaba.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">