Читај ми!

Vrh poplavnog talasa u Pomoravlju, reke i potoci vraćaju se u korita na jugu Srbije

Na poplavljenom jugu Srbije stanje se normalizuje, a probleme sa strujom i dalje ima oko jedan odsto potrošača. Među njima većinom meštani sela u opštini Medveđa. Vanredna situacija još je na snazi u 17 lokalnih samouprava, iz domova je evakuisano 85 stanovnika. Zbog izlivanja Južne Morave, zatvoren je put Kruševac–Niš kod Đunisa.

Nivo Nišave opao je za više od metar kod Bele Palanke, gde je u selima Dolac i Crvena Reka bilo i najkritičnije.

Opao je i nivo Vlasine, ali prekinuto vodosnabdevanje zbog zamućenja u Vlasotincu neće biti brzo rešeno, jer je reka potkopala branu i oštetila cevovod na vodozahvatu.

Ibar je sinoć poplavio više kuća na obali u Kosovskoj Mitrovici, dok su porodice koje žive u blizini reke evakuisane.

U tom delu grada je preventivno isključena i struja, prenose mediji. Ibar je ranije poplavio tridesetak kuća u selima Rudare i Grabovac kod Zvečana.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ekipe na terenu procenjuju kolika je šteta, posle izlivanja Sitnice, Laba, Binačke Morave i Drenice.

Više od tri hiljade ljudi u opštini Kosovska Kamenica od juče je bukvalno odsečeno od sveta nakon rušenja dva mosta u selima Ajnovce i Močare zbog nabujale Krive reke.

Vanredna situacija na teritoriji 17 lokalnih samouprava

Vodostaji reka na područjima koja su poslednjih dana bila ugrožena poplavama su u opadanju i voda se postepeno povlači, a vatrogasci-spasioci na terenu pružaju pomoć stanovništvu kroz dostavu hrane i ostalih životnih potrepština i crpljenju vode iz poplavljenih domaćinstava, saopštio je MUP.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Kruševca su tokom dana pomagali ugroženom stanovništvu u mestu Đunis i vršili isporuku hrane i ostalih životnih potrepština gde je usled izlivanja Južne Morave došlo do plavljenja domaćinstava. Pripadnici VSB Kruševac su na terenu i prate stanje.

Vatrogasci-spasioci iz Prokuplja i Leskovca su, u Žitorađi i Lebanu, crpeli vodu iz poplavljenih domaćinstava i nastaviće da obilaze teren.

Na području Nišavskog upravnog okruga tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Niš crpeli su vodu iz poplavljenih domaćinstava u selu Lalinac. Na vodotokovima reka situacija je stabilna.

Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga, Topličkog, Jablaničkog i Pirotskog okruga situacija je stabilna. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih brigada Vranje, Leskovac, Prokuplje i Pirot nastaviće obilazak terena.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 17 lokalnih samouprava: na teritoriji četiri grada: Niša, Leskovca, Pirota i deo teritorije grada Vranja i na teritoriji 13 opština: Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka i Babušnica i delu teritorije opštine Prijepolje i Bojnik.

Od početka snežnih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka, i to 32 lica iz Doljevca, dva iz Leskovca, šest lica iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, 20 iz Bele Palanke, osam iz Crvene reke i po jednu osobu iz Dimitrovgrada i Donje Trnave kod Niša.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво