Читај ми!

Beograd i Zagreb ujedinjeni u solidarnosti – akcija pomoći ugroženima posle zemljotresa

Zemljotres na Baniji ujedinio je građane Srbije i Hrvatske, a dve zemlje povezuje i istovetan spomenik u Zagrebu i Beogradu. Sa oba mesta danas su poslate poruke podrške stradlim područjima, ali i pomoć. Donaciju šalje Privredna komora Srbije i poziva sve preduzetnike koji su u mogućnosti da se pridruže.

Minut ćutanja za stradale u zemljotresu i podrška onima koje čeka obnova. Simbolično – i usto vreme u Beogradu i Zagrebu, ispred identičnog spomenika koji povezuje ta dva grada i Majske Poljane.

Iz sela najteže pogođenog katastrofom potiče vajar Simeon Roksandić čija skulptura ribara krasi Kalemegdan i zagrebački Jezuitski trg. Sa oba mesta poziv za pomoć stanovništvu Banije.

"Ono što je dosta važno su kontejneri i dalje i to koji su opremljeni za stanovanje jer vidimo kakvo je vreme i taj privremeni smeštaj je dosta važan. Šporeti na drva, šatori u koje se može skloniti nešto što postoji na imanju", kaže Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma.

"Zaista smo duboko dirnuti iskazima solidarnosti u ovom teškom trenutku za stanovnike pogođene potresom. Želim zahvaliti zaista svima na svakoj donaciji za Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu. Hvala od srca", kaže Maja Bogdan, otpravnica poslova ambasade Hrvatske u Beogradu.

Posle pomoći srpske vlade od milion evra Hrvatskoj, solidarnost su pokazali i mnogi privrednici. Pridružuje se i PKS sa 50.000 evra.

"Mi nemamo duge kuće, mi nemamo drugi region, ovo je dakle teritorija na kojoj mi radimo posao, zarađujemo, živimo. I uvek ćemo pomagati jedni drugima i biti tu kada god je to potrebno", poručuje predsednik PKS Marko Čadež. 

O potrebi da se građani ujedine govorilo se i u Zagrebu.

"Ovo je bila prilika da obeležimo činjenicu da ratne strahote koje su nas podelile i istovremeno strahote potresa koje nas zbližavaju, sada dobijaju na snazi i sada treba dati priliku toj snazi koja podstiče solidarnost umesto podela", poručuje Milorad Pupovac, predsednik SNV. 

"Imamo iznimnu saradnju sa PKS i sa komorama u okruženju i ovim putem se uistinu zahvaljujem svima na svesrdnoj pomoći", navodi Ivan Barbarić, potpredsednik Hrvatske gospodarske komore.

Pomoć stanovništvu pogođenom zemljotresom može se donirati preko ambasade RH u Beogradu, Srpskog narodnog veća, Srpskog filantropskog foruma, SPC.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара