Читај ми!

Iako su naučili na probleme, "Plava školjka" ima plan za kuću nade u Banji Koviljači

U prostorijama Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom "Plava školjka" u 11 sati biće predastavljena knjiga za koju su deca radila crteže, a pesme su im poklonili mnogi pesnici. Prodajom knjige, nadaju se, da će biti korak bliže ka ostvarenju svog cilja. Koja je njihova velika želja i koji pesnici su upisali svoje ime u sadržaj knjige?

Samohrani roditelji i porodice dece sa invaliditetom iz "Plave školjke" pokazuju nam koliko je važno da se borimo za bolje sutra i da ne odustajemo ni kada je teško. Koronavirus nije uspeo da ih sputa u nameri da se bore za svoje ciljeve i da vredno rade. Šta su nam pripremili, danas će predstaviti novu knjigu pesama. O svemu tome, više detalja od Nadice Blažić.

O kakvoj knjizi se radi, ko su autori, zašto vam je taj poklon značajan?

Hvala RTS-u na vidljivosti. Danas ćemo podeliti radost sa svima onima koji budu posetili naš Centar, zahvaljujući velikoj želji Dušice Ivanović, pesnikinji, da nam pomogne sa svojim prijateljima pesnicima, došli smo do jedne čarobne knjige
"Ljubav je Plava školjka u kojoj stanuje nebo" gde ćemo i kroz naše fraktalne crteže da pokažemo koliko je važan rad, ne odustajati od borbe za svoje dete, a sve u cilju veće vidljivosti i ostvarenja našeg najvećeg sna, a to je kuća nade u Banji Koviljači.

Razgovaraćemo i o kući nade, ali ono što huću da Vas pitam - kako je koronavirus uticao na decu i roditelje iz udruženja "Plava školjka"?

Mi smo nažalost naučili na izolaciju i na probleme, ali ono na šta nismo naučili, da je većina dece bila uksraćena za kontrole i lečenje upravo zbog korone, sada zamislite jedina banja koja ima dečje odeljenje Specijalna bolnica Banja Koviljača, po drugi put je kovid bolnica, a to znači nemogućnost dece da imaju neophodnu rehabliitaciju, to je još jedan od velikih razloga zašto moramo da imamo našu kuću, da nas nijedan dodatan problem ne spreči u daljem lečenju naše dece.

Da, dakle, Vi ste zaista puni nade i optimizma, vere da ćete uspeti u tom cilju da izgradite kuću nade u Banji Koviljači, što Vam je značajno, kako ste i sami rekli da roditelji dece sa invaliditetom dolaze besplatno u tu kuću, dakle na rehabilitaciju, različite edukacije. U vezi sa tim, dokle ste stigli, koliko je novca prikupljeno, koliko je još ostalo da biste to ostvarili?

Dobrote je uvek bilo, dobročinstvo je u Srbiji opšte poznato, zahvaljući mnogim ljudima dobre volje i kompanijama mi smo skoro stigli do 10.000 evra, koliko je sakupljeno, znači više od 10 posto je sakupljeno, sada idemo još jačim gasom, još krupnijim koracima da dođemo do cilja, prvi u nizu zadataka je da kupimo plac na kome će se kuća graditi, prema infrastrukturi tog placa ćemo imati plac za montažnu kuću u kojoj ćemo imati sigurno svetliju i bolju budućnost.

Koliko vam novca još treba?

Velika je cifra, sigurno nam treba još 50.000 evra, ali nikada ne treba da odustanemo od toga.

Promocija knjige je u prostorijama Udruženja "Plava školjka", u 11 sati, u Velikomoravskoj ulici. A oni koji nisu u mogućnosti da budu tu, knjigu mogu poručiti preko interneta.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво