Читај ми!

Popović: Vučić video gde je potrebno ubrzati radove na obnovi Hilandara

Hilandar je središte i centar kulture i duhovnosti i riznica srpske srednjovekovne kulture na temeljima svetosavlja, rekao je za RTS ministar bez portfelja Nenad Popović, koji je zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem proveo Badnje veče i Božić u tom manastiru.

Nenad Popović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su vredni monasi u Hilandaru dali ogroman doprinos hrišćanskoj civilizaciji i svetskoj kulturnoj baštini.

Ističe da je imao čast da tamo provede Badnje veče i Božić sa predsednikom Vučićem i da se već na ulazu oseća uzvišenost i bogobojaznost.

Kako je rekao, to što čovek oseti kada se posle nekoliko dana vraća iz Hilandara je potpuno drugačiji osećaj.

"Kažu da ljudi dođu na Hilandar prvi put, ili se vraćaju ceo život", rekao je Popović.

Dodaje da se posebnost ogleda u tome što se oseća tradicija i svetosavski duh.

Ministar je podsetio da su osnivači manastira Sveti Sava i Sveti Simeon, i navodi da je hram namoljen i da je pun svetih reči koje su se tu izgovarale vekovima.

Ogroman doprinos manastiru dali su i kasniji srpski vladari, rekao je Popović, ističući da su oni pomagali celoj Svetoj Gori, na kojoj se oseća srpski duh.

Prekrasno pojanje monaha 

Nenad Popović je rekao da se službe i liturgije u Hilandaru obavljaju iz prekrasno pojanje monaha i da je to jedna od najvećih tradicija po kojoj je manastir poznat u celom svetu.

Naveo je da je predsednik Vučić rekao da je mnogo naučio, da je ušao sa strahom i tremom u manastir, a da je izašao radostan jer je video svu srednjovekovnu istoriju i najlepše ikone.

Najpoznatija je ikona Bogorodice Trojeručice, a predsednik Vučić je, kaže Popović, imao čast da bude sam u crkvi sa igumanom arhimandritom Metodijem, a posle je postao potpuno sam i dugo se molio ispred ikone.

Popović dodaje da je na svečanoj liturgiji Vučić imao čast da pročita molitve i da se to omogućava samo visokim i dragim gostima.

"Bila je ogromna radost naša prisustvovati najvažnijem prazniku u Hilandaru", rekao je Nenad Popović.

Kraj obnove za dve godine 

Kada je reč o obnovi Hilandara posle velikog požara, Popović je rekao da će 3. marta biti tačno 17 godina od tog događaja.

Obnova je krenula 2006. godine i bilo je planirano da se sve završi za deset godina, ali zbog smanjenja finansiranja i veoma složenih radova i birokratskih prepreka, to se odužilo.

Popović kaže da je završeno više od 75 odsto onoga što je planirano.

Naveo je i da je predsednik Vučić obišao radove i da je video gde je potrebno da se stvari ubrzaju.

Kako kaže, obećao je da će u roku od dve godine obnova biti gotova jer je monasima najvažnije da imaju mir i tišinu, a zbog mašina i radnika, nije im lako da rade ono radi čega su tamo.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара