Читај ми!

Oni dolaze – studenti koji su budućnost srpske i svetske nauke

Učenici Matematičke gimnazije i u 2020. godini u takmičenjima onlajn formata osvojili su brojne medalje na međunarodnim takmičenjima. Po završetku srednje škole, bilo da studiraju u zemlji ili inostranstvu, nastavljaju da nižu uspehe.

Oni koji su studije nastavili u inostranstvu, prvi semestar ove akademske godine proveli su u zemlji uz onlajn nastavu. Aleksa Milojević, kao student Prinstona, uz još jednu koleginicu najbolji je student u generaciji.

"A je najveća ocena, A+ daju profesori koji su izuzetno zadovoljni onim šta je student uradio. Kada daju ocenu A+, treba da napišu pismo koje obrazlaže Veću zašto oni misle da učenik odnosno student zaslužuje tu ocenu", ističe Aleksa Milojević. 

Za tri godine završiće četvorogodišnje studije na Berkliju. Ilija Mihailović je boravak u zemlji iskoristio da se pripremi za koncert posvećen muzici iz filmova o Džejmsu Bondu, koju je Berkli organizovao.

"U pitanju je tematsko veče koje predstavlja odabranu grupu pevača. I tu bude samo desetak studenata sa Berklija, tako da je velika stvar biti izabran uopšte za taj šou", navodi Ilija Mihailović.

Uroš Kačarević dobio je nagradu Univerziteta u Beogradu za najbolji studentski rad, koji je, kažu profesori, napisan tako da svaki čitalac, bez obzira na to da li mu je oblast bliska ili ne, razume njegovu suštinu. A tiče se aktivacije autofagije upotrebom probiotičkog soja bakterije.

"Ako je prosečni životni vek, kao što sam već napomenuo, 30 dana, cenorabditis u našoj laboratoriji je živeo čak 40 dana. Mi smo aktivacijom autofagije produžili život odnosno odložili starenje ovog organizma za deset dana, što je faktički jedna trećina. To je zaista jedan impresivan rezultat", kaže Uroš Kačarović.

Da nije nemoguće studirati dva fakulteta istovemeno sa visokim prosekom, svedoči Mina Kuzminac – diplomirani pravnik i filolog. Prosek na Pravnom fakultetu joj je deset, a na Filološkom osam.

"Želim da kažem svima da bi trebalo da slede svoje snove, iako je to možda nešto drugačije, kao što sam ja odlučila da upišem dva fakulteta paralelno, što nije toliko često", ističe Mina Kuzminac.

I učenici srednjih škola i na onlajn takmičenjima osvojili su brojne medalje iz matematike, fizike, informatike, astronomije. Samo su učenici Matematičke gimnazije u 2020. sakupili 70 medalja.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво