Читај ми!

Korona presekla zaradu i od lovnog turizma

Srbija je godišnje u proseku od lovnog turizma zarađivala između tri i četri miliona evra. Zbog kovida 19 ove godine nisu dolazili lovci iz Italije, Španije, Grčke i ostalih evropskih zemalja kojiovde ne dolaze samo u lov, već i na obuku pasa jer su naša lovišta izuzetno bogata sa divljači.

Među najatraktivnijim lovištima u Vojvodini posebno mesto zauzima lovno područje oko Lukinog sela u čijem sastavu se nalazi i Carska bara, što podrazumeva da su tu lovili i carevi.

 

Lovište je ustrojio grof Lazar Lukač i elita toga vremena sa bečkog dvora je ovde dolazila u lov. Između ostalog i Franc Ferdinand, a ovde je lovio i kralj Aleksandar.

"Bavim se dve decenije, dvadeset prva godina. Od divljači imamo sve, bogati smo divljim svinjama, srnećom divljači, zečevima u procentu ima dosta dovoljno. Fazana, imamo našu volijeru, male piliće proizvodimo pa puštamo u prirodno stanište", kaže Oskar Bodor, lovac iz Lukinog sela.

Ovde se divljač samo ne ostreljuje već se o njoj lovci staraju, prihranjuju je tokom cele godine kako bi je očuvali i zaštitili od lovokradica, a gubitci zbog korone u Srbiji su izuzetno veliki.

"Statististički podatci pokazuju da Srbija od tri do četri miliona godišnje inkasira od lovnog turizma, govorim evra.vSad mogu reći da je preko devedeset devet procenata umanjeno, gotovo da je to ništa, zanemarivo. I to je jedan ozbiljan problem za sve lovne radnike, za sve lovne institucije i naravno da ćemo morati da poradimo da u ovoj godini izađemo ponovo na evropsku scenu kada je ponuda lovstva u pitanju i da to poboljšamo. Ja sam ubeđen, ako korona stane, da su lovci spremni, lovišta su spremna", navodi Goran Kaurić, predsednik lovačkog društva Dijana iz Lukinog sela.

U Srbiji je registrovano 227 lovačkih udruženja koja okupljaju oko 96.000 lovaca. Od tog broja u Vojvodini je registrovano 17.000 lovca koji love na 1.76 miliona hektara.

 

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије