Читај ми!

Vujović: Dogovoreno hitno čišćenje Potpećkog jezera

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović upozorila je na hitnost rešavanja problema nagomilanog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli bujični potoci preko pritoka reke Lim, i najavila hitno čišćenje tog jezera.

Slike ekološke katastrofe smenjuju se na Drini i Limu. Plastika, flaše, različiti predmeti i otpad plutaju jezerima. Procenjuje se da je na branu hidroelektrane Višegrad stiglo oko 4.000 kubika smeća, usled pucanja lančanice koja nije mogla da izdrži ogroman pritisak.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a ukazala na hitnost rešavanja problema i dodala da velika količina smeća koje završi u rekama ozbiljno ugrožava životnu sredinu.

"Svedoci smo zastrašujućih slika otpada koji pluta Drinom i Limom. Stoga je Ministarstvo za zaštitu životne sredine iniciralo hitan sastanak sa resornim Ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u okviru kog se nalazi i Direkcija za vode i 'Srbijavode' dakle javno komunalno preduzeće, bili su i predstavnici EPS-a i na sastanku je dogovoreno da hitno moramo da intervenišemo", navela je Vujovićeva.

Ističe da je dogovorena hitna intervencija i čišćenje Potpećkog jezera, a akciju će sprovesti JVP "Srbijavode" i EPS. 

"Javno preduzeće 'Srbija vode' će hitno intervenisati u narednim danima. Preduzeće 'Elektroprivreda Srbije' će uklanjati smeće oko hidroelektrane 'Višegrad' zajedno sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine i to je ono što će značajno promeniti sliku", objašnjava Vujovićeva.

Ističe da je potrebna koordinacija akcija i da je potrebna velika mehanizacija i uključivanje svih opština koje su pogođene ovom ekološkom katastrofom.

"Ono što je izuzetno važno je to da moramo koordinisati te akcije. Pored čamaca i mehanizacije, potrebno je obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada koji će se odvoziti na deponiju 'Duboko' u Užicu", navodi ministarka.

Dodaje i da su upućeni zahtevi za hitne sastanke resornim ministarstvima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Ovo je višedecenijski problem koji mora svakako da se rešava u saradnji sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom pošto mi sada imamo situaciju da je velika količina smeća iz Crne Gora rekama dospela do Srbije", navela je ministarka.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво