Читај ми!

Preminuo pukovnik avijacije u penziji Zdenko Duplančić

Posle kraće i teške bolesti preminuo je pukovnik u penziji Zdenko Duplančić, član Predsedništva SUBNOR-a Srbije i predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Savski venac, navedeno je u saopštenju SUBNOR-a. Ističe se da je bio jedan od velikana iz stroja Prve proleterske brigade.

"Ostaće upamćen kao neumorni delatnik u boračkoj organizaciji, kao čovek koji je gotovo sve svoje slobodno vreme posvećivao SUBNOR-u i radu sa mladima, razvijajući u njima patriotizam i druge plemenite ljudske osobine. Bio je tih, nenametljiv, uporan u ostvarivanju visokih ciljeva organizacije, nije štedeo sebe, a iza Zdenka su ostajali izvanredni rezultati. Odlazak Zdenka Duplančića nenadoknadiv je gubitak za SUBNOR Srbije", ističe se u saopštenju.

Zdenko Duplančić je rođen u Splitu 1929. godine. Bio je đak gimnazije. Uključuje se u narodnooslobodilački pokret i sredinom avgusta 1942. godine postaje aktivan član SKOJ-a.

Kao skojevac Zdenko je upućen u Mosorski odred i Splitsku brigadu koje su na prilazima gradu branile ulazak Nemaca i ustaša u Split. Posle kapitulacije Italije, septembra 1943. godine, angažovani su na evakuaciji veće količine naoružanja i opreme koje su ostavili Italijani.

Kako se Prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada u to vreme nalazila u blizini dalmatinskih jedinica, radi popune proletera, septembra 1943, veća grupa ranije organizovanih skojevaca i članova KPJ upućena je u brigadu, u njene bataljone.

Zdenko je upućen u 2. crnogorski bataljon, to jest u 3. četu. Kao borac i pomoćnik na teškom mitraljezu, a kasnije i sam mitraljezac i komandir voda, učestvuje u mnogim značajnim bitkama koje je brigada vodila u Bosni, Crnoj Gori, Sandžaku i Srbiji.

Bio je pitomac 2. klase u Školi za usavršavanje oficira veze u Kraljevu. Kao perspektivan u tadašnjoj Jugoslovenskoj armiji i biva upućen na školovanje u Vazduhoplovno učilište u Moskvi.

Po završetku školovanja, unapređen je u čin poručnika, pa je službovao u više vazduhoplovnih garnizona.

U toku aktivne vojne službe završio je i Školu za usavršavanje starešina radarske i raketne specijalnosti, vazduhoplovne elektronike u SAD i Višu vazduhoplovnu akademiju.

Za zasluge u ratu odlikovan je Ordenom za hrabrost, Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem, Ordenom zasluge za narod sa srebrnim zracima i Medaljom za hrabrost. Pored navedenih, u poratnom periodu više puta je odlikovan, nosilac je šest ordena i sedam medalja. Posebno valja istaći Orden jugoslovenske zvezde na ogrlici za saradnju i rad sa oslobodilačkim pokretima.

Penzionisan je 1988. godine u činu pukovnika.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво