Читај ми!

Praznični duh u Prihvatnom centru u Vranju, decu obradovali paketići

U četiri prihvatna centra u Pčinjskom okrugu trenutno boravi oko 1.000 migranata, u Vranju ih je 165, od toga 63 dece. Njih su za praznike nevladine organizacije i Komesarijat za izbeglice i migracije obradovali paketićima.

"Srećna Nova godina. Želim svima najbolje u ovoj godini", poželela je na tri jezika Farsaj iz Irana.

Farsaj čestita svima Novu godinu, voli prazničnu atmosferu i poklone i raduje im se. Većina migranata ne obeležava doček Nove godine, dočekuju je prvog dana proleća, ali oni koji su duže u Srbiji prilagodili su se i raduju se našim praznicima.

"Srećna Nova godina ljudima u Srbiji, ja hoću da bude dobro sve i za koronu, da je dobro svima i nama migrantima", kaže Deda mraz, Ali iz Irana.

Paketiće su dobila sva deca u Prihvatnom centru u Vranju, a prazničnu atmosferu upotpunjuje okićena jelka.

"Danas sam presrećna, jer sam dobila poklone. Moja želja je da odem u Finsku", kaže Roma iz Iraka.

Poštuju se običaji, tradicija i uvažavaju želje migranata u Prihvatnim centrima, a brine se i o njihovoj bezbednosti, zaštiti od koronavirusa.

"Već su sve mere prešle u rutinu, odnosno u nešto normalno, što se tiče njih. Tako da, više nemamo potrebe za nekim dodatnim merama, jer nemamo slučajeve korone, a i oni poštuju ove propisane mere", napominje Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Raža iz Iraka je ispričala da je tu srećna, uprkos koroni i ovakvom načinu života, zadovoljna je uslovima, ali želim da ide u Finsku.

Njihove novogodišnje želje ne razlikuju se od svakodnevnih – da su na sigurnom, u zdravom okruženju i na željenom mestu. Neki migranti ostvarili su cilj, stigli su u zemlje Zapadne Evrope, pojedini su na tom putu. U našoj zemlji praznike dočekuje oko 6.000 migranata, a od toga je oko 660 dece.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије