Читај ми!

Kako su "Vardanke" pokrenule celo selo kod Kosjerića

Pre godinu dana 15-ak mahom mladih mama iz kosjerićkog sela Varda, osnovale su Udruženje "Vardanke", u želji da unaprede položaj žena na selu i pomognu starijima i deci. Uz podršku porodica, meštana i lokalne samouprave, uspele su da otvore vrtić i poludnevni boravak za decu, prikupe pomoć za operaciju jednog dečaka, urede park i organizuju podelu paketića za mališane iz sela.

Zbog njih su se organizovale, ujedinile, osnovale udruženje, za svoje zamisli zainteresovale selo, lokalnu vlast i ostvarile prvu u nizu planiranih akcija - otvorile igraonicu za decu.

"Želele smo da pružimo i našoj deci koja žive na selu iste mogućnosti kao što imaju deca u gradu. Htele smo da im napravimo parkić, trim stazu, da imaju igraonicu, vrtić", kaže Tanja Jovanović, predsednica Udruženja žena "Vardanke".

Ponete uspehom, osmislile su i druge akcije na dobrobit sela, poput uređenja parka, nabavke sanitetskog i teretnog vozila za seosku ambulantu.

"Kada smo ovaj prostor sređivale podržali su nas i meštani sela i pre svega naši muževi. Oni su učestvovali svi, znači zaista su se odazvali...Bilo nas je možda četrdesetak", priča Aleksandra Blagojević, članica Udruženja.

Nenad Glišić, predsednik MZ Varda navodi da od ideje pa do realizacije nije prošlo mnogo vremena i stvarno je na zavidnom nivou to što su one uradile i šta rade i dalje.

"Mislim da ovo treba da bude primer drugima kako treba da se radi", dodaje Glišić.

I ne samo svoje, podržavale su i druge, pre svega akcije prikupljanja pomoći za bolesnu decu, uvek pronalazeći način da prikupe sredstva.

"Pokušavamo da nekim svojim ručnim radovima, pravljenjem raznih ukrsa, pravljenjem kolača, tim nekim ženskim stvarima, da na taj način podržimo. Kada to ne uspeva, onda prikupljamo novac, koliko je ko u mogućnosti da da", kaže Milina Simić, članica Udruženja "Vardanke".

Novogodišnja priredba i podela paketića, poslednja je planirana aktivnosti Udruženja, koje će, zbog "slatkih" obaveza mama, pričekati na novu, ozbiljniju akciju.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво