Читај ми!

Prve bebe stigle već u prvim sekundama nove godine, ali statistika u Srbiji je ipak surova

U Srbiji se pored Nove godine, tradicionalno čekala i prva novogodišnja beba. Nekoliko sekundi nakon ponoći, u Beogradu je na svet došla devojčica. Posle ponoći prve bebe stigle su i na jug zemlje. Ipak, protekle godine u Srbiji rođeno je više od 2,7 odsto manje beba nego 2019. godine. Vlada najavljuje da će uskoro uvesti nove podsticaje za majke i decu.

Samo nekoliko sekundi nakon što je sat otkucao ponoć, u jednom od dva najveća porodilišta u zemlji, na svet je došla devojčica. Još se ne zna ime, ali zna se da ima 2,8 kilograma i da je dugačka 48 centimetara.

Odmah iza nje, kaže direktor GAK u Višegradskoj Aleksandar Stefanović, u drugom minutu rođena je još jedna devojčica, nešto teža – 3,4 kilograma.

"Na dečaka smo čekali čak do 03.05, kada se rodio prvi dečak, takođe normalnim porođajem. Deca su dobro", navodi Stefanović.

Dobro su i novopečene mame u susednom porodilištu "Narodni front", rodile su šest beba. Najbrži je bio jedan dečak.

"Tokom protekle noći mi smo dali sve od sebe da ovo protekne ovako kako je i prošlo – na jedan divan i radostan način. I čestitam svim hrabrim majkama", poručuje dr Dejan Pavlović iz GAK "Narodni front".

"Tri bebe će dobiti donaciju od po 300 hiljada dinara"

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić ističe da da su se noćas rodile tri bebe u kratkom intervalu, tako da će tri bebe dobiti donaciju od po 300 hiljada dinara.

"Jedna, prva beba je ovaj dečak, koji je rođen ovde u bolnici Narodni front. Jedna je devojčica koja je rođena malo posle toga u bolnici u Kliničkom centru, a takođe i u 'Dragiše Mišovića' imamo jednu bebu jednu devojčicu, koja se rodila takođe posle ponoći", navodi Radojičić.

Posle ponoći prve bebe stigle su i na jug

U prvom minutu 2021. u vranjskom porodilištu rođen je dečak, a zatim su stigle još dve bebe.

Dva mala stanovnika posle ponoći je dobio i Niš. "Najlepši poklon koji neko može da dobije, eto mi smo dobili sina. I najsrećniji smo na svetu", ističe porodilja Danica Mihajlović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ističe da je godina u Nišu sjajno počela, pošto su nas dve nišlijke obradovale svojim prinovama.

"Jedan dečak koji se rodio rano jutro i devojčica koja sezove Vera, dakle simbolično Vera će nam dati veru u bolje sutra", rekla je Sotirovska.

Statistika je, ipak, surova

Ipak, statistika je surova. Protekle godine u Srbiji rođeno je više od 2,7 odsto manje beba nego 2019. godine.

Da bi se to promenilo, Vlada najavljuje da će uskoro uvesti nove podsticaje za majke i decu.

"Mi smo tu izdvojili, Vlada, dodatno više novca, da koliko god ovo što nam se događa sa pandemijom delovalo deprimirajuće, da se stvore dodatne okolnosti i dodatna ohrabrenja i za nove brakove i za novu decu", ističe Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiji.

Novi stanovnik u južnoj pokrajini stigao je tek oko podneva u porodilište u Kosovskoj Mitrovici. I majka i devojčica su dobro.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара