Читај ми!

Makiško polje uzburkalo javnost - da li će izgradnja naselja ostaviti Beograd bez vode za piće

Pred odbornicima Skupštine grada danas će se naći Plan detaljne regulacije za Makiško polje kojim je predviđena izgradnja stambenih, komercijalnih i privrednih objekata, kao i depoa budućeg metroa. Deo javnosti protivi se izgradnji zbog mogućeg ugrožavanja vodo-izvorišta.

Makiško polje se smatra najvećim izvorištem podzemnih voda za snabdevanje prestonice. Planom regulacije u široj zoni zaštite vodoizvorišta predviđena je gradnja stambenog kompleksa i metroa. Jedan od osnova za izradu plana je studija instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

"Sa aspekta hidrotehničkih rešenja na Makiškom polju koja su bila predmet angažovanja Instituta, smatramo da nema osnova za zabrinutost. Deo rešenja koji se odnosi na uspostavljene granice zona na beogradskom izvorištu, uz obaveznu primenu propisanih mera zaštite, obezbeđuje adekvatan kvalitet vode na bunarima", navodi Dušan Đurić, izvršni direktor Instituta "Jaroslav Černi".

Plan bi trebalo da se nađe pred odbornicima Beograda. Grupa univerzitetskih profesora, međutim, traži odlaganje dok se ne pribave mišljenja relevantih institucija.

"Ja ne kažem da ova regulativa će ugroziti vodu, ja samo smatram da nemamo dovoljno podataka koji utvrđuju da ovo neće ugroziti snabdevanje vodom. Jedan od banalnih rizika je sama gradnja, a zatim i mogućnost pucanja kanalizacionih cevi gde otpadne vode mogu dospeti i u podzemne vode, zatim veliki broj automobila". objašnjava Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić tvrdi da se to neće dogoditi.

"Odgovorna lica i ljudi koji donose odluke još sa više pažnje se bave tim problemom. I JKP i vodovod i kanalizacija koji takođe kaže, ti stručnjaci iz toga kažu da nemamo problem tamo. Tamo imamo tri zone, ovde se gradi i planira u prvoj zoni koja ne ugrožava vodu", objašnjava Radojičić.

Rešenje o određivanju zona sanitarne zaštite izvorišta donelo je nadležno Ministarstvo zdravlja 2014. godine na osnovu elaborata Instituta Jaroslav Černi, kažu u toj instituciji.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара