Читај ми!

Koje ideje mladi inovatori imaju za smanjenje zagađenja vazduha

U finalu regionalnog konkursa za najbolju inovaciju za smanjenje zagađenja vazduha na Balkanu, mladi inovatori predstavili su se sa idejama za takozvani pametan transport, održivu poljoprivredu i komunikaciju grada i građana. Bojan Đokić, ambasador konkursa za RTS govori kako je to izgledalo i ko je učestvovao.

Srpski startapi "Nanobile, Dr. Agro i City and Me" učestvovali su u finalu regionalnog konkursa za najbolju inovaciju za smanjenje zagađenja vazduha na Balkanu pod nazivom "BASF Start-up Science".

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Bojan Đokić, ambasador konkursa, rekao je da je konkurs trajao tri meseca, prijavilo se 27 ideja sa područja Srbije, BiH, Slovenije i Hrvatske.

Šest najboljih startapova je dobilo priliku da učestvuje u finalnom inventu - 11. decembra.

Prema njegovim rečima, neke od ideja finalista su ideja za pametan način parkiranja, za komunikaciju građana i grada i ideja za pametnu poljoprivredu - troje finalista su iz Srbije, dvoje su iz Hrvatske.

Pobednička startap ideja je bila od kompanije iz Slovenije. 

Šta je nagrada za najbolje rešenje konkursa 

Govoreći o nagradama za najbolje rešenje, Đokić ukazuje da ona za pobednika konkursa iznosi 5.000 evra, i uručena kompaniji "Milki vejs", a može je upotrebiti na način koji je pogodan - za razvijanje ideje, za obnavljanje kadra za razvijanje biorazgradive folije - novčana nagrada može se upotrebiti za dalje ravijanje i plasiranje njihovog proizvoda za tržište.

Pozvao je sve mlade naučnike inovatore sa područja Balkana da se prijave jer će nadaju se, biti novi konkurs. 

"Prvi konkurs je je bio kao pilot projekat 2018. godine, ovo je drugi put da se dešava i nadam se da će mladi naučnici koji imaju ideje u narendim konkursima potpomognuti novčanom sredstvima", zaključio je Đokić.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије