Читај ми!

Sabor SPC 18. februara o izboru novog patrijarha

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve doneo je odluku da se sazove Sveti Arhijerejski Sabor za izbor novog poglavara SPC, koji će se održati 18. febuara 2021. godine.

Sinod je sednicu održao u četvrtak, 24. decembra 2020. godine, na kojoj je odlučeno da se sazove Sveti Arhijerejski Sabor za izbor novog poglavara SPC.

Sabor će biti održan 18. febuara 2021. godine, saopšteno je iz Kancelarije Svetog Arhijerejskog Sinoda.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je 20. novembra u 91. godini posle borbe sa koronavirusom.

Patrijaršijske dužnosti, nakon smrti patrijarha Irineja, preuzeo je Sveti Sinod SPC, u skladu sa clanom 62. Ustava SPC, a Sinodu, do izbora novog patrijaha, predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.  

Procedura izbora patrijarha 

Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen. 

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama. 

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora. Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova. 

Imena trojice vladika stavaljaju se svako u posebnu kovertu. Ona se potom zapečati i stavlja u jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama. Prethodno izabran duhovnik - neko od uglednih monaha, koji će, kada predsedavajući Izbornog saveta pozove, a nakon molitve priziva Duha svetog da izbor bude po volji Božjoj, izvući iz jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte.

Kovertu predaje predsedavajućem Izbornog sabora, koji je otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog - ovog puta 46. po redu. 

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије