Читај ми!

Probni gas prošao kroz Turski tok u Srbiji, zvanično puštanje u rad 30. decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je probni gas već prošao kroz Turski tok u Srbiji i najavio da će zvanično puštanje u rad novog gasovoda u našoj zemlji od Bugarske do mađarske granice biti 30. decembra.

"Balkanski tok" je krak "Turskog toka" kojim će se ruski gas dopremati preko Bugaske u našu zemlju, Mađarsku i dalje ka Evropi. Cevi, i naše i Bugarske deonice napunjene su gasom, testiraju se ventili i dugi gasni sistemi. Srbija do maja ima da završi još samo jednu kompresorsku stanicu a susedi dve, sadašnji pritisak je dovoljan da gasovod proradi.

Aleksandar Vučić je istakao da je probni gas već prošao kroz gasovod.

"Nismo dizali veliku buku oko toga, ali 30. kreće sve, kao što sam obećao", rekao je Vučić novinarima na aerodromu u Batajnici.

Kaže da će tim povodom biti organizovana mala svečanost, pošto je to, kako naglašava, ogromna stvar za našu zemlju.

"To su strateške i strahovito važne stvari za napredak naše zemlje. Sve je gotovo 30. decembra", naveo je predsednik.

Istakao je da je reč o potpuno novom gasovodu od bugarske do mađarske granice, kao i da posle ostaje da se radi dalje na sekundarnoj gasifikaciji.

"Da probamo da gas stigne do Vranja na jugu zemlje i Valjeva u centralnom i zapadnom delu, kao i da stigne do mesta na istoku i jugozapadu Srbije. Želimo da dovedemo gas da bismo mogli da gradimo nove fabrike i imamo nove investitore, ali i da gasom snabdevamo domaćinstva", rekao je Vučić.

Srpska deonica, od Zaječara do Horgoša, duga je 403 kilometra. Ukupan kapacitet gasovoda je 15,75 milijardi kubnih metra godišnje, a u našu zemlju će stizati 13,8 milijardi kubika gasa i sve količne su već zakupljene.

"Evo izgleda da smo na pragu da se pusti taj Balkanski tok. Dugo očekivani dugo sanjan, ne samo godinama čak decenijama, poznato je koliko je bilo teškoća, problema. Bitno je da će poteći taj alternativni prvac, ali ruskog gasa. To je diversifikacija alternativnih snabdevanja, Srbije, Bugaske, Mađarske jednim delom Austrije ruskim gasom i sa stanovišta bezbednosti time se praktično rešavju stvari nama treba alternativni izvor snabdevanja. Zato što je gas jednostvno gorivo i sirovin, a 21. veka i tu se prelama i tu se praktično prelama sva ekonomska politika između zemlja", ističe Srećko Đukić, bivši diplomata i poznavalac energetskih resursa.

Inače, gasovod "Turski tok", koji cevima ispod Crnog mora povezuje Rusiju i Tursku, pušten je u rad 8. janura i njegov kapacitet je povećan na 31,5 milijardi kubnih metra gasa godišnje.

Srbija će iduće godine početi i gradnju gasnog interkonektora Niš-Sofija, koji će nas povezati i sa terminalom u Grčkoj za tečni gas.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво