Читај ми!

Bački Monoštor na Badnje veče - šta je na trpezi i koji su običaji

Naši sugrađani koji proslavljaju Badnji dan, praznik obeležavaju uglavnom u krugu porodice. U Bačkom Monoštoru, kod Sombora, mnoga domaćinstva i dalje neguju stare običaje.

Čorba od pasulja sa domaćom testeninom, papula ili pasirani pasulj sa paprikom i belim lukom, poslastice sa makom ili orasima, sastavni su deo posne trpeze kod porodice Pašić za Badnje veče.

Eva Pašić iz Bačkog Monoštora kaže da kada dođu gosti, nema ko ne jede papulu, jelo koje je naučila pa pravi od svoje majke. 

"Godinama to radim. Ne znam da ima koja kuća da pravi papulu, ali ja to napravim od dve, tri litre graha", ispričala je Eva Pešić. 

Ispod trpezarijskog stolnjaka nalazi se slama, a ispod stola se često nađe kukuruz, alatke za rad i sve ono što je značajno za porodicu.

Na ovaj način se ukućani mole da godina bude plodna i uspešna. Za stolom se okupi porodica, koja posle večere dočeka ponoć i ide na ponoćnu misu u crkvu.

U crkvama će božićna misa biti služena u skladu s preporučenim epidemiološkim merama.

Sveštenstvo apeluje na vernike da je ova godina pravo vreme da se okrenemo porodici i porodičnim vrednostima.

уторак, 29. април 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом