Читај ми!

Veliki planovi za Ovčarsko-kablarsku klisuru

Do početka 2022. godine biće pušten u saobraćaj auto-put "Miloš Veliki" do Požege, najavljuje premijerka Ana Brnabić. Do tada će kaže Ovčarsko-kablarska klisura i biti preuređena, proširena i revitalizovana kao prirodno dobro prve kategorije.

Ne samo zbog prirodnih lepota, godišnje predeo izuzetnih odlika poseti više od 200.000 ljudi. Da se zaštićeno područje u podnožju Ovčara i Kablara, sačuva i predstavi onako kako zaslužuje, pomoći će nacionalni projekat od izuzetnog značaja.

"Ovčarsko kablarska klisura sigurno da poseduje te kvalitete pre svega u spoju jednog avanturističkog i holističkog pristupa turizmu ali isto tako u spoju zdravsvenog i obrazovnog turizma,'' kaže Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

U planu je proširenje zaštićenog područja nepravedno zapostavljenog bisera srpskog turizma.

Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine ističe da će podučje sa sadašnjih 2.250 hektara biti prošireno na 4.910 hektara .

Izvori termalne vode u Ovčar Banji odavno su poznati, a adut više su u razvoju zdravstvenog turizma.

"Očekuje nas izgradnja rehabilitacionog centra u okviru naše opšte bolnice u Čačku", naglašava Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Nastavak radova kojima je kroz više projekata u Ovčarsko-kablarskoj klisuri već uloženo dosta novca predviđa i izmuljavanje i čišćenje jezera u Međuvršju, izgradnja dva pristaništa i drugih pratećih sadržaja.

"Uređenje ovog cetralnog trga u Ovčar Banji, otvaranje Prirodnjačkog muzeja su samo neke od stvari koje su kratkoročne. Onda imamo sve ono dugoročno što mora da se radi u šta moraju da se ulože značajna sredstva", kaže predsednica Vlade Ana Brnabić.

Prema njenim rečima ta sredstva Vlada mora da uloži ne samo zato što je to važno za turizam već i zato što je to dužnost prema prirodi, životnoj sredini, ali takođe i dužnost prema istorijskom i verskom nasleđu i tradiciji.

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri na padinama planina koje je krase vekovima bitišu manastiri Male srpske Svete gore. Udaljena je od Čačka 17 kilometara .

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара