Читај ми!

Kako se slavi Sveti Nikola – ove godine važi samo pola čuvene izreke

Posle proslave Aranđelovdana kada su mnogi domaćini i gosti zaraženi, pitanje je kako će se sutra slaviti Sveti Nikola, najčešća naša krsna slava. Preporuke epidemiologa i crkve su: poštujte mere i slavite samo u krugu porodice.

Do sada se govorilo da pola Srbije Svetog Nikolu slavi, a pola ide u goste. U 2020. trebalo bi da važi samo pola te izreke. Spisak gostiju kod mnogih domaćina sveden je na najbliže.

Iako se za ribu i dalje čeka i u redovima, u ribarnicama kažu da su ove godine pojedničani računi manji.

"To se sve svelo, kažem eto na nešto minimalno. Koliko članova u kući, tolika je i slava. Retko ko mislim da zove goste ove godine na slavu", ističe Ana Perišić, vlasnica ribarnice u Kraljevu. 

Na manju zaradu žale se i na pijaci od marta, a bolje dane nije doneo ni period slava.

"Osamdeset odsto manje dolaze sada. Jer ne slavi, se, slavi se kući, mnogo manje se kupuje", navodi poslodavac Ljubiša Stanojlović.

"Prethodne godine nisi mogao da meriš koliko je narod kupovao. Ako da Bog da prođe korona pa sledeće godine da slavimo. Sad nema slave. Slavimo sveća, kolač, to ti je slava", ističe prodavačica MIlica Stanojlović. 

One koji i dalje razmišljaju da Svetog Nikolu proslave kako su navikli, epidemiolozi upozoravaju slikama pred kovid ambulantama, a i bolnice i dalje primaju više pacijenata nego što ih otpuštaju. Tako je gotovo svuda u Srbiji.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво