Читај ми!

Novinari dobili ulice u Beogradu, umanjena zakupnina za 50 odsto

Novinari Aleksandar Tijanić, Miroslav Radojčić, Predrag Milojević i Bogdan Tirnanić dobiće ulice u Beogradu, odlučila je Skupština grada Beograda. Zakupcima koji obavljaju ugostiteljsku, odnosno kinematografsku delatnost u poslovnom prostoru umanjena zakupnina za 50 odsto.

U odluci o imenovanju ulica u prestonici ulice će dobiti i filmski radnik Dinko Tucaković, marketinški stručnjak Dragan Sakan i bivši direktor RTS-a Milan Vukos.

Ulica Stanka Vraza menja ime u Ulicu Milana Vukosa, prostor Beograda na vodi koja počinje od Bulevara Vudroa Vilsona i završava se kod pešačke zone, poneće ime Briselska.

Ulica Lopudska menja ime u Ulicu Dragana Sakana, Zlarinska u Ulicu Dinka Tucakovića, a deo Ulice boraca 12, 14, 14a, 16 i 18 menja ime u Ulicu Aleksandra Tijanića.

Bjelovarska ulica dobija ime Predraga Milojevića, Hvarska Miroslava Radojčića, a Ulica Vatroslava Lisinskog menja ime u Ulicu Bogdana Tirnanića.

Predsednik Udruženja novinara Srbije, podnosioca predloga, Vladimir Radomirović rekao je da su četvorica novinara zadužila ne samo novinarsku struku već celokupno društvo.

Naveo je da je srpski novinar i književnik Predrag Milojević životom i radom obeležio ceo 20. vek, da će takođe doajen jugoslovenskog novinarstva i dugogodišnji dopisnik Politike iz Velike Britanije i SAD Miroslav Radojčić ostati poznat i po čuvenim izveštajima sa Vimbldona kojima je približio tenis domaćoj publici.

"To su ljudi koji su uneli književni stil u srpsko novinarstvo", rekao je Radomirović.

Naveo je i da su Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić simbol srpskog novinarstva i podsetio da Udruženje novinara Srbije dodeljuje već godinama nagrade koje nose njihova imena.

 Grad umanjio zakupninu za 50 odsto

Odlukom Skupštine grada, Grad Beograd umanjio je zakupnine zakupcima koji obavljaju ugostiteljsku, odnosno kinematografsku delatnost u poslovnom prostoru na kojem je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kojem Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je obrazlažući ovu odluku na današnjoj sednici precizirao da će se grad odreći dela zarade u iznosu od oko 350 hiljada evra.

"Umanjenje od pedeset odsto zakupa odnosi se na period decembar 2020. - januar 2021. Slično je bilo i tokom proleća, kada smo omogućili da se sa pedeset odsto zakup plati do kraja ove godine ili na 12 rata tokom čitave sledeće godine", istakao je Vesić.

Ovo nije pomoć koja u potpunosti rešava probleme zakupaca, ali svakako jeste značajna, ocenio je Vesić. On je podsetio da je Vlada Srbije obezbedila minimalce za sve u ugostiteljskoj delatnosti.

"Vlada Srbije do sada je dala 5,8 milijardi evra za pomoć privredi, što nipošto nije mali novac", kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika još jednom je naveo da se Beograd zalaže da se produži radno vreme ugostiteljskih objekata.

"Ekonomija ne sme da bude suviše oštećena jer onda neće biti para ni za zaštitu javnog zdravlja, što je svakako najveći interes, zbog čega treba naći meru", istakao je Vesić.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво