Читај ми!

Novi Pazar, pristalice Islamske zajednice u Srbiji blokirale radove na izgradnji Islamskog centra

Pristalice Islamske zajednice u Srbiji (IzuS), koja je bliska bivšem glavnom Muftiji Muameru Zukorliću, blokirale su rano jutros radove na izgradnji Islamskog centra koje izvodi Rijaset Islamske Zajednice Srbije.

Iz Mešihata IZuS tvrde da je tokom izgradnje uzurpirano vakufsko dobro "Mearif" koje je sastavni deo Velikog groblja.

U saopštenju Mešihata IzuS stoji da će "IZ sa svojim vernicima, kao što je i ranije branila sve vakufe koji su bili meta napada i poduzeti sve korake u zaštiti ovog vakufskog dobra".

Gradilište se nalazi u blizini Velikog groblja, a kako saznajemo, na desetine vozila tutinskih registarskih oznaka bilo je parkirano uz ogradu gradilišta. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pripadnici PU u Novom Pazaru, odmah po prijavi da više osoba postavlja metalnu ogradu na prilaznom delu puta gde se gradi Islamski centar, izašli na lice mesta.

Policija je tu zatekla veći broj građana, koji kod sebe nisu imali oružje, i sa njima obavila razgovor na okolnosti njihovog okupljanja, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je o događaju obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru koje se izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela, niti prekršaja i da im se dostavi izveštaj, što je i učinjeno.

Dve islamske zajednice međusobno se ne priznaju od 2007. godine kada je deo imama formirao Rijaset Islamske zajednice Srbije.

Islamska Zajednica u Srbiji, čije je sedište u Bosni, drugu Islamsku zajednicu naziva "paraverskom" a međusobni sukobi prisutni su godinama unazad.

Pristalice Mešihata sprečile su ekipu RTS-a u obavljanju snimanja, a u tom trenutku na lokaciji nije bilo pripadnika MUP-a. 

Kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra postavljen je 20. novembra. 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво