Читај ми!

U Srbiji se svake godine pre vremena rodi 4.000 beba – malim divovima je potrebna vaša pomoć

Kampanja Unicefa "Tako mali da bi u srce stali" pokrenuta je kako bi prevremeno rođene bebe imale na raspolaganju svu neophodnu opremu i pomoć u neonatološkim odeljenjima bolnica širom Srbije. Predstavnica Udruženja prevremeno rođenih beba "Mali div" Ana Anufrijev rekla je za RTS da prava mala vojska od 4.000 prevremeno rođenih beba svake godine u Srbiji teško može da preživi bez odgovarajuće opreme neophodne za njihovu razvojnu negu.

Ana Anufrijeve je majka četiri sina od kojih se najmlađi Ognjen, koji je danas đak prvak, rodio sa svega 1.140 grama u 28. nedelji trudnoće.

Institut za neonatologiju u Beogradu je dobro opremljen za negu prevremeno rođenih beba, ali ako beba nije tamo smeštena, u mnogim zdrastvenim ustanovama nedostaju protokoli nege. To podrazumeva širok segment, pre svega, opreme i obuke osoblja.

Prirodno okruženje, nega i pažnja prevremeno rođenim bebama je, kako kaže Anufrijeva,  oduzeta, jer se te bebe prebacuju na intenzivno odeljenje neonatološke nege.

"U Srbiji se svakog dana, u proseku, pre vremena rodi sedam beba, a na godišnjem nivou oko 4.000. To je jedna prava vojska malih divova i to su najveći borci za koje znam, a oni teško mogu da prežive bez odgovarajuće opreme i zato je važna akcija Unicefa koja upravo za cilj ima da se obezbedi sve ono što tim bebama može da pomogne", rekla je predstavnica Udruženja prevremeno rođenih beba "Mali div".

Neonatološka odeljenja postoje na četiri klinike: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Prevremeno rođene bebe u proseku u bolnici provedu 56 dana, a često i duže.

"To je izuzetno dug i bolan period i kada dođe do te porodično razvojne nege. Prvi dani su čekanje, jer se te bebe doslovno bore za život. I bez obzira što su prevremeno rođene, te bebe imaju velike osećaje, one mogu da čuju, vide, osete", naglašava Anufrijeva.

Brojnim odeljenjima za neonatologiju nedostaju oksimetri, ćebenca i gnezda za inkubator, prostorije za dojenje, za kengur negu i još mogo toga što, zajedno uz medicinsku, čini razvojnu negu.

"Akcija Unicefa je počela 17. novembra na Dan prevremeno rođenih beba i trajaće do kraja januara. Građani mogu da pomognu preko sajta Unicefa gde mogu da pronađu kompletno uputstvo kako da pomognu da mali divovi budu što pre u rukama svojih majki i očeva", rekla je za RTS  predstavnica Udruženja prevremeno rođenih beba "Mali div" Ana Anufrijeva.

Podrška je najvažnija mera i za roditelje i za decu. Podrška nas osnažuje, povezuje i daje nam snagu i toliko potrebnu stabilnost. Pozivamo vas da se pridružite kampanji Unicefa "Tako mali da bi u srce stali".

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво