Читај ми!

Mihajlović: Ove godine 24 žene ubijene u porodičnom nasilju

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da su ove godine ubijene 24 žene u porodičnom i partnerskom nasilju i da, uprkos sve efikasnijoj primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u brojnim slučajevima nasilje prethodno nije prijavljivano.

"U samo dva dana, dva muža ubila su dve žene, a treći je svoju toliko tukao da joj je polomio lobanju. Kada čujete ovakvu vest, verujem da se i sami zapitate ko su ti ljudi koji misle da imaju pravo da drugom ljudskom biću, i to samo zato što je žena, oduzmu život?", upitala je Mihajlovićeva, inače predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Navela je da je sigurna da će nadležne institucije obaviti svoj posao i da će nasilnici biti kažnjeni, ali to, dodala je, ne menja činjenicu da svi mi moramo da se borimo više protiv nasilja u društvu.

Istakla je da su ove godine ubijene 24 žene u porodičnom i partnerskom nasilju i da, uprkos sve efikasnijoj primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u brojnim slučajevima nasilje prethodno nije prijavljivano.

"U 2019. godini ubijeno je 28 žena, od toga u 15 slučajeva nije bilo prethodne prijave nasilja. A 47 odsto slučajeva, žena se nije obratila za pomoć i podršku nijednoj instituciji. I zato je moja poruka ženama da prijave nasilnike, nisu u tom paklu same. Ali i svi mi, komšije, rođaci, prijatelji imamo odgovornost da prijavimo nasilje kada znamo da postoji. Pozivam i medije da zajedno radimo više na prevenciji nasilja i edukaciji šta je sve nasilje i koliki je to problem za društvo u celini", izjavila je Mihajlovićeva.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво