Читај ми!

Nevenka mesec dana živi na kartonu u prolazu kod Auto-komande, sistem još nema rešenje

U podzemnom prolazu na Auto-komandi gde duva i leti, stoji 67-godišnja Nevenka. Duga je i teška njena životna priča, ali ovo nije priča samo o njoj. Ovo je priča o sistemu koji ju je primetio tek kada su prolaznici upozorili na njen slučaj. Primetio je jeste, ali rešio problem nije. Ona je i sada tamo.

Sve što joj je ostalo, stalo je u dve kese. Na betonu u podzemnom prolazu na Auto-komandi karton i ćebe. To je mesto gde Nevenka boravi već skoro mesec dana. O životu i sudbini koja ju je zadesila ne želi da govori pred kamerom.

Saznajemo da je rođena u Beogradu, da je živela na Dušanovcu dok kuća nije prodata, da nema porodicu. Ceo život je čistila stanove, a u hraniteljskoj porodici provela je pola godine.

Nije joj hladno, uprkos ledenoj košavi. Kaže, strah je veći problem, naročito noću.

Mnogi su prošli, Dragana Trifković je zastala. I vraćala se mnogo puta.

"Ona me je začuđeno pogledala, ušla sam u razgovor sa njom, rekla je da je oko meseca dana već tu, rekla je da je bila u hraniteljskoj porodici koja ne želi više da brine o njoj. Iz Centra za socijalni rad u Smederevskoj Palanci uputili su je za Beograd", priča Dragana Trifković.

Kada je Nevenka, pre mesec dana iz Smederevske Palanke došla u Beograd, imala je dve torbe. Ukrali su ih, pa sada nema ni lična dokumenta. Spavala je na Autobuskoj stanici, Zelenom vencu i došla ovde.

Za sada bez rešenja 

Dok iz kese vadi alkohol kojim dezinfikuje ruke, priča da joj hranu i vodu donose prolaznici, a i policija je dolazila desetak puta.

"Odmah sam rekla da treba da se javi Prihvatilištu ili Centru za socijalni rad, rekla je da je bila na oba mesta i da Prihvatilište ne prima beskućnike zbog kovida, a u Centru nisu imali da joj daju neko drugo rešenje", dodaje Dragana Trifković.

Gradskom Centru za socijalni rad obratili smo se i mi. Potvrdili su nam da znaju za Nevenkin slučaj, da je odbila da se testira na koronavirus i da zbog toga još nije zbrinuta u ustanovi socijalne zaštite.

"Danas me je zvala direktorka Centra za socijalni rad Vračar i rekla da zna za slučaj i zamolila me da prenesem Nevenki da se javi Centru i da će oni naći za nju rešenje, u roku od dva-tri dana", navodi Dragana Trifković.

Ako je Nevenka zdrava, prihvatilište u Kumodraškoj biće njena sledeća privremena adresa. Trajna bi mogao da bude Dom za stara lica.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво