Šabačka uzrečica "naopako" stigla do Svetionika znanja

Tim šabačkih gimnazijalki bogatu istoriju grada prikazao je na novi način. Njihova aplikacija i projekat "Šabac naopako", bili su zapaženi i na takmičenju "Svetionik znanja".

Od kada se posle dva veka vratio u Šabac, Jevrem Obrenović je jedan od simbola grada.

Spomenik posvećen nekadašnjem obor-knezu nahije koji je od turske kasabe stvorio varoš po ugledu na evropske gradove visok je četiri metra. Skeniranjem kodova može da stane i na dlan.

"Naš projekat je fokusiran na formiranje aplikacije koja je bazirana na augmentativnoj realnosti. Skeniranjem koda trebalo bi da vam izađe određeni sadržaj o našem gradu, odnosno, o njegovoj istoriji i kulturi", kaže Milica Alimpić, učenica Šabačke gimnazije.

Njena drugarica, Katarina Srdanović navodi da se njihov projekat sastoji od dve odvojene ture - glavna je čekpoint tura od 9 lokacija koje su bitne za Šabac, druga se fokusira na učenike osnovne škole i to je, kako kaže, tura u Parku nauke na Letnjikovcu.

Zeleni venac izgrađen je u Šapcu tridesetih godina prošlog veka. Pored ovog spomenika kulture u centru grada, turisti mogu da vide i kako su nekada izgledale Krsmanovića kuća i crkva.

"Na takmičenju 15 timova gradova Srbije ‘Svetionik znanja’ osvojile smo drugo mesto, po glasovima žirija, i glasovima publike", kaže Marijana Jokičić, učenica Šabačke gimnazije.

"Naziv našeg projekta je 'Šabac naopako', zato što je naopako univerzalna šabačka uzrečica i naši sugrađani je često koriste, na taj način mi smo želeli da povežemo i humor grada sa njegovim turističkim potencijalima i, naravno, sa našim projektom", kaže Tijana Iskić, učenica Šabačke gimnazije.

U okviru projekta "Šabac naopako", u planu je i edukacija volontera koji će sa šabačkim gimnazijalkama imati priliku da sve ono što budu naučili primene i u praksi.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара