Читај ми!

Heklanje, pletenje, vez i želje za napretkom - žene sa Kosova

Srbi na Kosovu i Metohiji imaju bogatu kulturnu tradiciju koju sa ponosom ističu. Ona je posebno vidljiva na rukotvorinama na kojima dominira čuveni „kosovski vez" koji se prenosi s generacije na generaciju i tako čuva od zaborava. Čuvaju se i ostale etničke vrednosti, drugačiji motivi i način izrade, ali i bogata trpeza.

Deo radinosti žena sa centralnog Kosova bio je prethodnih dana izložen u Domu kulture u Gračanici.

Haljine, ručno vezeni i tkani ćilimi i tepisi, razni dekorativni predmeti, ali i širok izbor jela iz kosovske kuhinje. To je deo kulturne tradicije koju žene sa Kosova, vrednim rukama obavljaju.

„Heklam, vezem, pletem, ali radim i druge rukotvorine. Treba negovati taj rad, iako se slabo žena priključuje primetili smo da je više zainteresovanih u poslednje vreme. Mi smo voljne da pomognemo svima onima koje žele da se pridruže", kaže Vesna Miladinović iz Donje Brnjice.

Pletilje, tkalje, domaćice iz srpskih sredina na centralnom Kosovu okupila je iorganizovala organizacija žena „Avenija". I to čini već 20 godina. Trenutno ih je više od 500 iz različitih srpskih sredina.

„Počeli smo prvenstveno ekonomski razvoj. U okviru udruženja radi radionica šivenja, tkanja, vez, heklanje, pletenje i nacionalna kuhinja. Učestvovali smo godinama na sajmu male privrede biznis baza u Beogradu, Novom Sadu, bili smo na srpsko-bavarskom saboru u Nemačkoj", ispričala je Jelena Aksić iz Lapljeg Sela.

Osim što neguje tradiciju, u ovoj organizaciji brinu i o položaju žena, njihovoj ekonomskoj stabilnosti i zapošljavanju, te pružaju podršku i u slučajevima porodičnog nasilja.

U „Aveniji" međutim ističu da za njihov rad nema previše zainteresovanosti od strane predstavnika institucija.

„Postigli smo mnogo toga u ekonomskom razvoju žena, postigli smo isto i kada je zaštita ljudskih prava, trajemo. Što je za nas jako važno, to je stvarno timski rad, tu su naše članice koje se stalno dopunjuju i koje žele da ulože sve ono što one smatraju da mogu", rekla je Gordana Đorić iz udruženja „Avenija".

Žene iz „Avenije" su na Kosovu širom poznate, ali su sa svojim predmetima i nacionalnom kuhinjom bile vidljive i na mnogobrojnim sajmovima kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona.

Neizostavan je i njihov humanitarni rad.

Tokom obeležavanja godišnjice postojanja članice udruženja, prikupljale su pomoć za lečenje dvogodišnjeg Vuksana Zdravkovića iz Štrpca koji boluje od spinalne mišićne atrofije, teške progresivne bolesti.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво