Čitaj mi!

Mitropolit Hrizostom: Održavanje Sabora i izbor patrijarha zavisi od epidemije

Sinod Srpske pravoslavne crkve održao je prvi sastanak posle sahrane patrijarha Irineja. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je da sazivanje Sabora, na kojem će se birati novi patrijarh, zavisi od pandemije.

Po Ustavu SPC-a izbor bi trebalo da bude do 20. februara, ako epidemijske prilike budu dozvoljavale.

Izborna sednica, prema zakonu Crkve, može se zakazati tek kada prođe 40 dana od smrti patrijarha, a mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji predsedava Sinodom do izbora novog patrijarha, kazao je da to ne zavisi samo od Svetog Sinoda, već i od epidemiološke situacije.

Kako je kazao mitropolit Hrizostom za TV Hram, u metodologiji izbora patrijarha ništa se neće menjati, a po zakonu bi trebalo da se izborna sednica održi do 20. februara, ako dozvole epidemiološki uslovi.

"Mi imamo arhijereje u Australiji, Americi, Evropi i svi oni moraju da dođu. Zakonski bi trebalo da bude posle Sretenja u februaru, ako bude epidemiološke prilike, odnosno kako je patrijarh Irinej umro 20. novembra, trebalo bi po zakonu da se održi do 20. februara", kazao je mitropolit Hrizostom.

Inače, na današnjoj sednici razgovaralo se o radu Sinoda i SPC-a do izbornog sabora.

Mitropolit Hrizostom je uputio molbu vernicima i svima drugima, da se pridržavaju zakonom propisanih epidemijskih mera - da nose masku održavaju rastojanje i pojačanu higijenu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">