Čitaj mi!

Preminula Milja Milosavljević, urednica i autorka emisije "Kod dva bela goluba"

Milja Milosavljević, urednica i autorka emisije "Kod dva bela goluba Prvog programa Radio Beograda, iznenada je preminula je u 68. godini. Bila je dobitnica brojnih priznanja za očuvanje kulturne i istorijske baštine glavnog grada, kao i Zlatnog mikrofona Radio Beograda.

Milja Milosavljević bila je urednica i autorka čuvene emisiju Prvog programa Radio Beograda više od 30 godina.

Objavila je pet knjiga o starom Beogradu. 

Milja Milosavljević je ceo radni vek provela u Radio Beogradu, u kojem je ostavila neizbrisiv trag kao autor jedne od najslušanijih radijskih emisija "Kod dva bela goluba".

Zaslugom mnogih saradnika, ali pre svega znalačkim uredničkim vođenjem i autorskim doprinosom, Milja Milosavljević je postala, modernim jezikom rečeno, brend Radio Beograda, ili u duhu jezika koji se u emisiji neguje, "Golubovi" su emisija po kojoj se Radio Beograd prepoznaje.

Od početnih pola sata i tematike prevashodno vezane za istoriju Beograda, emisija "Kod dva bela goluba" je, zahvaljujući uredničkom znanju i osećaju Milje Milosavljević, proširivala tematski okvir do radiofonskog prikaza gotovo celokupne nacionalne baštine, zauzimala sve veću programsku satnicu i sticala sve veći ugled kod slušalaca i stručne javnosti iz različitih oblasti.

Programski zadatak koji je Milja Milosavljević sebi i svojim saradnicima postavila – da emisije poštuju standarde lepe reči, pravilnog govora i proverene informacije, nikada nije narušen.

Izuzetan autorski doprinos "Golubovima" dala je i različitim pristupima snimanju i montaži emisija, od dokumentarnog, preko narativnog, sve do radio-dramskog izraza.

Odabrane emisije iz serijala "Kod dva bela goluba" našle su se i među koricama pet knjiga čiji je autor Milja Milosavljević (dve u koautorstvu sa Rebekom Levi).

Ove knjige, s izuzetnim prijemom kod čitalaca, Radio Beograd odvele su u knjižare, biblioteke i škole, i time poduprle njegovu kulturnu misiju kao nacionalnog glasila.

Milja Milosavljević je 2016. godine dobila Zlatni mikrofon, nagradu koju Radio Beograd dodeljuje za dugogodišnji rad, stvaralaštvo, doprinos kvalitetu i slušanosti programa.

Vreme i mesto sahrane Milje Milosavljević biće naknadno objavljeni. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">