Čitaj mi!

Beograd opet među gradovima sa najlošijim kvalitetom vazduha, može li košava da oduva zagađenje

Beograd je tokom dana, prema podacima “Er vižuala“, bio najzagađeniji grad u svetu. Tokom dana košava je razduvala zagađenje, tako da je srpska prestonica među 20 gradova sa najlošijim kvalitetom vazduha. Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže za RTS da su u Beogradu dva najznačajnija izvora zagađujućih materija - saobraćaj i kućna ložišta.

Andrej Šoštarić je u Dnevniku RTS-a izjavio da je celog dana bilo zagađujućih materija PM-10 čestica koje su išle i do nekoliko stotina mikrograma po metru kubnom.

"Ali tokom dana kako su se menjali karakteristike atmosfere i počeo da duva vetar, one su iz sata u sat padale i sada su one na veoma niskom nivou, od 30 mikrograma po metru kubnom i može se reći da je vazduh dobrog i odličnog kvaliteta", istakao je Šoštarić.

Ističe da su u Beogradu dva najznačajnija izvora zagađujućih materija - saobraćaj i kućna ložišta koja koriste drva u ugalj.

"Košava obično duva nekoliko dana, pa očekujemo da će vazduh biti dobrog kvaliteta", napominje Šoštarić.

Napominje da se na internetu na sat vremena objavljuju podaci o kvalitetu vazduha, pa svako može da se informiše u realnom vremenu.

Savet hroničnim bolesnicima je da izbegavju boravak na otvorenom kada je kvalitet vazduha najlošiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">